Шокиращо! Бъдещите петокласници трябва да четат задължително през ваканцията... турски народни приказки


Шокиращо! Бъдещите петокласници трябва да четат задължително през ваканцията... турски народни приказки
07 Юни 2017, Сряда


В една от тях главният герой призовава: „Нека се готвят моите воини безбройни! Нека наточат ятаганите си! Нека потопят стрелите си в смъртоносна отрова!"

Автор: Дина Харизанова

Списък на книги за прочит в 5 клас, публикуван в социалната мрежа, взриви интернет пространството.

В изброените заглавия, които децата трябва да прочетат през ваканцията, сред българските народни приказки и старогръцките митове и легенди под № 3 са записани... "Турски народни приказки".Хората масово задават резонния въпрос дали в Турция е предвидено да се изучават "Български народни приказки". А и все пак сме членове на Европейския съюз - защо например да не се четат образци от европейското приказно наследство: френско, полско, чешко, немско, скандинавско и т.н.

Оказва се, че ​препоръчителният списък с книги за четене след 4 клас с турските приказки е пуснат в обращение от издателство "Просвета". Намираме го и в много сайтове на основни училища. Което ни навежда на мисълта, че той е спуснат от най-високо място, т.е. от образователното министерство. 

Във фейсбук групата "Приятелчета" пък циркулира друг подобен списък, в който също присъстват турските народни приказки, но там са на 7-мо място е и конкретизирано, че иде реч за заглавието: "Главатарят, който искал да плени месечината".

В приказката, апропо кръвожадни войници грабят и палят къщите и дюкяните в един град, а главатарят им ги призовава: "Нека се готвят моите воини безбройни! Нека наточат ятаганите си! Нека потопят стрелите си в смъртоносна отрова! Нека покрият щитовете си с още един слой желязо! Нека си сложат железните капи, нека си облекат ризниците и се строят на големия мегдан!".

В един момент главатарят се втурнал в сарая и се изправя пред една красива мома "с кървава сабя в ръка", заявявайки й: "Ти си моя!".

Дали е било или не е било – "ходжата знае, той да ни каже!" – ще речем и ние така, както започва въпросната приказка.

Нека кажем, че споменатият списък откриваме също в сайтовете на училища, където се подвизава още от 2014 г., а сега очевидно само е преподреден и турските приказки от седма позиция са скочили напред в челната тройка!

За съжаление, досега никой родител не е обърнал внимание на това, че българските деца са карани насила да се запознават с турския приказен фолклор. Имаше преди време възмущение, че пак в 5 клас се учи курбан байрам, под благовидния претекс, че децата трябва да познават балканския фолклор. 

Няма лошо, стига да не се натрапва само, единствено или приоритетно празничния календар и словесното наследство на югоизточните ни съседи!В категории: Новини , Коментари

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Човек на света
15.12.2020 19:59:07
0
0
Турция има култура, традиции, изкуство и в съвремието наука и индустрия, за които само можем да сънуваме, така че по-спокойно с коментарите. Да не говорим за възпитание, гостоприемство, университети, кухня и мнооого още
3
Машалла
16.12.2018 22:54:14
1
0
Абе хора вие сте върха! Турски приказки. Ако бяха руски или английски няма проблем, но не и турски. А някой да се замисли, че като огромна империя с много народи турците имат богата смесена култура с чудесни приказки и ястия? Значи да гледате турски сериали и да ядете баклава, локум, кебап, шкембе чорба може, но не и турска литература? Да опознаеш чужда култура и език е богатство! А зНаете ли, че я турция се изучава български език в много училища и, че в турция се слуша български поп фолк?
2
Мирослава Асенова
13.06.2017 13:56:25
2
1
Срам и позор за МОН!!!
За Васил Левски фигурират няколко изречения!
Свети за България личности, национални герои и прекрасни творци са "пропуснати"...
За сметка на цигански , турски и еврейски обичаи и приказки!!!
Първо децата трябва да изучат Собствената си История, творчество, традиции, герои, а след това европейските и останалите.
Срам и позор и за родителите, на които явно им е все едно какво се учи в училище!!
За да се стигне до нелепата ситуация да се пише за домашно съчинение за курбан Байрям, а не за България.нац.празници!
НАРОДЕ????
1
Доц. д-р Христо Милков, Инстит
12.06.2017 12:25:38
5
0
Нека не забравяме, че в тройната коалиция, когато зам-министър на образованието беше от квотата на ДПС, започнаха да се "редактират" учебните програми, и да отпадат от учебниците по български език и литература "Аз съм българче" и "Под игото" Вазов и "Хайдути" и "Хаджи Димитър" на Ботев, защото били "неразбираеми" и "архаични".
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки