С настъпването на Русалската седмица тръгват калушарите


С настъпването на Русалската седмица тръгват калушарите
05 Юни 2017, Понеделник


Те изпълняват магически ритуали за здраве

Автор: Десант

Денят на Свети дух в Северозападна България е известен като Русаля, а дните след него – като русалски. По принцип в цялата страна се знае, че започва Русалската седмица.

На този ден мъжете изпълняват специални русалски игри, които приличат на магически обреди. Те са запазени и до днес в някои врачански села и наподобяват кукерските игри от други краища на България. 

В селата около Лом Русаля е известен под името Калуш. Това е румънска дума и означава конче. Изпълняваните в този ден обреди са популярни като калушарски игри, а участниците в тях се наричат калушари. Със заклинания с думи и тела те прогонват болестите и злините.

Калушари стават само здрави и енергични мъже. На места в групата влизат само тези, които са родени през Русалската седмица. За игрите те си шият специално знаме и си приготвят дрянови тояги. На калпаците си слагат китки от билки – комунига, перуника, вратига, тинтява, пелин, росен и чесън, а цървулите си окичват с малки звънчета и други дрънкалки. Предвождат се от главатар, наричан ватафин. Откъдето минат те, през цялата година никой не се разболява.

За целта калушарите извършват редица магически ритуали. 

Единствено ватафинът знае с какви билки се лекува „русалската болест“. Неговата длъжност се предава по наследство на най-големия му син. Той определя и кои ще са калушари. 

Ако някой болен поиска помощ от калушарите, те го карат да легне върху черга, а до главата му оставят гърне с лековити билки. Под звуците на русалийски мелодии мъжете започват своя танц, като в края му подхвърлят болния и го прескачат три пъти, след което му дават да пие вода от паницата.

Един от групата разбива гърнето с тоягата си и разпръсква водата върху него. Болният става и побягва, калушарят пада в безсъзнание. Около него започват пак същите игри, за да го излекуват. С този обред се цери и „русалската болест”.

Калушарите ходят по болните цялата седмица. Днес този обичай се изпълнява предимно на фолклорни фестивали. В селата около Вълчедръм има специални трупи, кито показват на сцената обичая калуш. Те участват на събори, посветени на народните празници и у нас, и в Румъния, където този празник е много почитан.

Хората вярвали, че в едно село не бива да играят и да се срещат две калушарски групи, тъй като наставал бой. Ако калушар умре в такъв бой, не го погребвали по християнски обичай, а го заравяли в „русалски гробища“.

В края на Русалската седмица (неделя) цялата група се събира в дома на ватафина на вечеря и си разделя даровете, получени от хората, които са излекували.


В категории: Новини , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки