Започнаха разкопките на полуостров Червенка до Черноморец


Започнаха разкопките на полуостров Червенка до  Черноморец
31 Май 2017, Сряда


Крепостта е опожарена в началото на VII век от авари и славяни, но продължава да се използва като пристанище. Ранни географи поставят в него манастир „Св.Богородица”, който също е изчезнал

Автор: Силвия Горанова

Зам.-директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф.д-р Иван Христов започна разкопките на полуостров Червенка, в близост до град Черноморец. Това съобщава шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Полуостров Червенка има типична форма на полуостровите по нашето Черноморие –  с тясна шийка и разширяваща се част.

Древните оценили тази даденост и нейните възможностите за защита и изградили голяма крепост още през втората половина на V век сл.Хр.

Крепостните стени заграждат площ от 73 дка. Това е най-голямата извънградска крепост в Бургаския залив.

Полуостровът дълго време беше военна база на българския военноморски флот, но след края на Студената война, оставайки собственост на Министерството на отбраната, е напълно разоръжена и това дава възможност на НИМ да започне там разкопки.

Досега археологическите проучванията показаха, че полуостровът е бил плътно заселен в античността. Неголемият, но добре защитен от опасностите в Черно море залив, превърнал укрепената крепост при Червенка в добро пристанище, използвано вероятно при засилен трафик в Созополското пристанище, което отстои на 1 км по море от Червенка. 

Крепостта е опожарена в началото на 7 век от авари и славяни, но продължава да се използва като пристанище. Ранни географи поставят в него манастир „Св.Богородица”, който също е изчезнал.

По време на руско- турската война от 1828-1829 г., когато руски военен флот завзема пристанището на Созопол, в Червенка пристигат товарни кораби, които превозват българи към Бесарабия. Затова тук се разполага временен лагер на българите, стичащи се от Странджа и Тракия.

Разкопките на крепостта при полуостров Червенка се извършват от собствени приходи на НИМ и със средства на Министерството на културата.


В категории: Новини , Античност , Средновековие , Археология , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки