Сабите на Васил Левски и Христо Ботев влизат в музея във Велико Търново


31 Май 2017, Сряда


В сбирката са включени още револверните саби на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, ятаганът на Матей Преображенски и много други реликви на българските войводи

Автор: Силвия Горанова

Регионалният исторически музей във Велико Търново представя изложбата "Сабите на войводите".  В експозицията са събрани 44 хладни оръжия, които са били притежание на 38 български войводи и революционери.

Експонатите са от фондовете на 18 музея и от едно частно лице, разказа пред журналисти директорът на културната институция Иван Църов.

Оръжията са датирани от 1835 г. до 1876 г., като най-ранно, според експертите е оръжието на Велчо Атанасов - Джамджията, организатор на Велчовата завера. 



В изложбата са представени сабята на Васил Левски, неговият щик и камата му, предоставени от музея в Ловеч. Сабята на Христо Ботев, съхранявана във Врачанския музей също е акцент в експозицията, посочи Иван Църов. 

Ятаганът на Матей Преображенски е предоставена за изложбата от негови наследници от Ново село. 

Интерес представляват револверните саби на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Те са произведени в оръжейна работилница в белгийския град Лиеж и имат два последователни фабрични номера. По запазената фактура е установено, че са купени от румънски търговец на оръжие и продадени на воеводите. Към дръжките на хладното оръжие фабрично е монтиран револвер. 

Любителите на историята ще могат да видят на едно място сабите на Георги Раковски, на Филип Тотю, Панайот Хитов, Захари Стоянов и други участници в освободителното движение.



Част от оръжията се отличават с изключително майсторска изработка, с посребрени и позлатени дръжки и кании, върху които са инкрустрирани полускъпоценни камъни и графична украса.
Сред тях е сабята на воеводата Иван Кулин от Северозападна България, върху чието острие има надписи и изображение на лъв.

В експозицията са включени и 14 литографии, показващи паметни моменти от исторически събития, свързани с битки и личности от Освободителното движение. 

Изложбата ще бъде открита на 2 юни от 17.30 часа в музея " Възраждане и учредително събрание". Организаторите са подготвили каталози с подробна информация за всяко едно от представените оръжия. 

Събитието е посветено на 180 години от рождението на Васил Левски и 150 години от славната битка на Филип Тотю край павликенското село Върбовка.

Източник: БНТ


В категории: Новини , Културен Десант , Духовни средища , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки