Започват разкопките на крепостта „Лютица”


Започват разкопките на крепостта „Лютица”
30 Май 2017, Вторник


През 2017 г. се навършват 15 години от археологическите проучвания на средновековната българска твърдина от Националния исторически музей, припомня директорът на институцията Божидар Димитров

Автор: Силвия Горанова

В началото на месец юни започват археологическите проучвания на укрепения средновековен град Лютица. Селището се намира в Община Ивайловград и през средновековието е било част от отбранителната система на България срещу византийци и латини.



Разкопките ще продължат до месец юли, като археолозите се надяват да открият нови и още по-добре запазени паметници на средновековната ни култура.

Археологическият екип включва специалисти от НИМ, НАИМ–БАН, Археологическия музей (РИМ) на Велико Търново, НБУ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

В последните шест археологически сезона в рамките на крепостта беше проучена сграда в непосредствена близост до нейния вход, разположена на площ от 190 м. кв. Тя е запазила в руините си отпечатъка на близо тривековното си съществуване.

Находките представят материалната култура от Х–ХI век и XIII век, както и предмети от по-ранната експлоатация на хълма от IV – II век пр. Хр. От сектора до момента са събрани над 250 монети и десетки предмети от бронз, желязо и кост.

Една от най-впечатляващите находки е бронзова шпора с изображения на драконови глави. Тя е сравнително по-малка от стандартните железни шпори за масова употреба при конниците през средновековието.



Гравюрите на дракони са с позлата, а шипът, чието пирамидално сечение също наподобява глава, има оформени ямки за очи, които са запълнени със стъклена паста със син цвят.

Друга находка, която придоби особена популярност, е чучур от дестилационен съд. До момента са събрани пет от тях, но за съжаление не е открит нито един цялостно запазен, каквито има от Дуросторум (Силистра). 

Причината за това е, че в последните си дни сградата е била използвана за реконструкция на крепостната стена. Всеки камък с правилна форма е бил използван за ремонта, а останалите са разтрошавани на място за производство на слепващи строителни материали.

При това организирано разрушаване, керамичните останки са раздробени, а по-едрите предмети са извадени.



През 2017 г. се навършват 15 години от първата археологическа кампания на Лютица. В началото на 2002 г. по инициатива на Националния исторически музей и на проф. Божидар Димитров започва първата експедиция на все още слабо познатия паметник.

След двумесечно разчистване и картиране на запазените крепостни стени, екипът, оглавяван от доц. д-р Бони Петрунова, представя добре запазена крепост с площ от над 26 дка – кули, съоръжения и два християнски храма.


В категории: Новини , Средновековие , Археология , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки