Погват берачите на мурсалски чай в Родопите


Погват берачите на мурсалски чай в Родопите
26 Май 2017, Петък


Проверките са във връзка със заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се въвежда забрана за събирането на билката от естествени находища, включително за лични нужди

Автор: Силвия Горанова

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в  Смолян ще проверява състоянието на естествените находища на Мурсалски чай (Sideritis scardica Grisb) в Родопите.

Проверките са във връзка със заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се въвежда забрана за събирането на мурсалски чай от естествени находища, включително за лични нужди.

С въведената забрана се цели опазването на лечебното растение.

РИОСВ – Смолян е изпратила писма до Регионална дирекция по горите – Смолян, общини, кметства и горски стопанства, на чиято територия се среща мурсалски чай за осъществяване на контрол, съобразно техните правомощия.

Разрешава се продажбата на билки единствено от култивиран мурсалски чай след издадено удостоверение от съответната общинска администрация с данни за местонахождение, площ и произведено количество.

Според разпоредбите на закона, лицата, които в нарушение на заповедта на министъра на околната среда и водите събират, изкупуват, извършват първична обработка и търговия с билки под специален режим на опазване и ползване, се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а юридическите лица с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.

Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е балкански ендемит включен в Червената книга на България със статут на застрашен. От 1942 до 2002 г. фигурира в списъка на защитените растения.


В категории: Новини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки