Те ти, булка, Спасовден - днеска е


Те ти, булка, Спасовден - днеска е
06 Юни 2019, Четвъртък


На Възнесение Господне отбелязваме моментът, когато Исус Христос се възкачва на небето

Автор: Десант

Днес, 25 май, отбелязваме големия християнски празник Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден. Това е моментът, когато Исус Христос се възкачва на небето. Почита се 40 дни след Великден и винаги се пада в четвъртък – 39 дни след първия ден на Христовото възкресение.

Оттам широко разпространение сред народа ни е намерил изразът „Тѐ ти, булка, Спасовден!“. Той се използва, когато настъпи внезапно и изненадващо някакво събитие - в момент, когато човек най-малко очаква то да се случи.

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка.

Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и т.н. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад.

Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената.

Спасовден се е тачил и за предпазване от суша. Вярва се, че ако в този ден вали, реколтата ще е обилна.

Имен ден празнуват: Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир.


В категории: Традиции , Вяра , Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки