Кметът на Мездра показа как се върти средновековен меч


Кметът на Мездра показа как се върти средновековен меч
Снимки: mezdra.bg 
22 Май 2017, Понеделник


Приключи поредното издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура в археологическия комплекс „Калето“

Автор: Десант

Кметът на Мездра Генади Събков обра овациите на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура в археологическия комплекс „Калето“, който приключи в неделя. Той кръстоса меч в дуел със средновековен рицар и показа завидни умения в размахването на тежкото оръжие.

Фестивалът бе открит от ръководителя на ”Калето” инж. Димитър Павлов, а Събков благодари на всички, дошли на хълма с хилядолетна история край железничарския град.

Проявата започна с лекция, чрез която присъстващите обогатиха познанията си за произхода и приложението на облеклата от Средновековието, чиито реплики  имаха възможност да видят.



Екипът на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции Авитохол“ от Варна представи на фестивала характерните за българите от ранното средновековие бит, култура, въоръжение и снаряжение.

Многобройните гости имаха възможност да видят типичните юрти, номадското ежедневие, начин на живот и храната на нашите предци. Посетителите чуха разкази на пътешественици, видяха реплики на саби, копия, лъкове, стрели и брони и се насладиха на демонстрация на стрелба с традиционен рефлексен лък по стари техники, възродени от майстори на стрелбата с лък от кон.

Посетителите опитаха ястия и рецепти от средновековната кухня, приготвени от Петя Крушева от Пловдив. Посетителите вкусиха и средновековна медовина, дело на майстора Любомир Милинов от София. Напитката се прави от ферментирал мед.



Присъстващите се насладиха и на демонстрация  на средновековни бойни умения – дуели на средновековни войни.

Екипът на  Крепост "Туида" от Сливен представи обучение на ловна птица. Многобройните гости в АК „Калето” се насладиха на реално дресиране на мишелова Драко.

Проведе се и обучение на деца и младежи в средновековни воински умения. Присъстващите имаха възможността да се докоснат до хладни оръжия, да стрелят с лък и да хвърлят копие. Гостите се насладиха и на демонстрации на средновековни бойни техники и се докоснаха да спецификата на занаятите от тази епоха.  

Умения в изработката на произведения от камък пък показаха възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино.
Източник: Кмета


В категории: Новини , Общини , Средновековие , Туристически обекти , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки