Скандал! Искат да санират Покрития мост в Ловеч


Скандал! Искат да санират Покрития мост в Ловеч
20 Май 2017, Събота


По проект ще премахват дървената му обшивка, а покривът ще се преустрои с метална конструкция от неръждаема стомана, облечена в стъкло

Автор: Диана Славчева

Близо 3700 подписа има вече под петицията срещу европейски проект за саниране на Покрития мост на майстор Колю Фичето в Ловеч - национален символ на България и емблема на града.

"В план е грандиозен проект на местните управници и се кандидатства за европейско финансиране за обновяване на централната градска част и преобразуването на Покритият мост от автентичния му дървен вид по проект: „Преустройство и рехабилитация на Покрит мост, гр. Ловеч”161PO001/5-02/2012/031.   

Подменят  фасадата на моста с бяла мазилка, каменна облицовка и дървени елементи, стъклена фасада на входа и изхода. Редуцират се съществуващите прозорци по северната и южната фасада и се предлагат дървени пана и рамки около тях. Прави се  различна визия и промяна на обема на двете фасади на моста: северната за музеен кът - еркер от полукръгла форма (запазва се сегашния обем), а южната фасада като място за отдих - нов правоъгълен еркер за тераса.

Покривът да се преустрои с метална конструкция от неръждаема стомана, облечена в стъкло. На моста ще бъде променено осветлението в екстериора и интериора, ще се изградят водопроводи, канализация, климатизация. Предвижда се  дървената обшивка на моста да бъде премахната и от четирите му фасади и да се приложат "мерки за енергийна ефективност-полагане на топлоизолация (стериопор, фибран) по фасади, под и покривни пространства”.

Това алармират авторите на петицията.

Емблемата на Ловеч и символ на България - Покритият мост, е уникален по своята същност с автентичният си вид и единствен по рода си на Балканския полуостров.  В Европа съществуват само още три подобни моста - в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

Ловчани искат от Министерство на културата да бъде предоставен статут на индивидуална недвижима културна ценност на сегашния вид на Покрития мост, за да се спре издевателството върху него и да се предотврати превръщането му в бутафорно подобие на автентичната старина.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Tuba
16.07.2021 12:39:27
0
0
Мостът в сегашния си вид няма нищо общо с моста на Колю Фичето, а е едно "недоразумение" от средата на 80-те години на миналия век, което замени тогавашния красив с неповторима архитектура покрит мост. Крайно време е това недоразумение, приличащо на барака, да придобие вида си от 30-те до 80-те години на миналия век.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки