Надарският надпис все пак съществува – първи снимки след 50 години


Надарският надпис все пак съществува – първи снимки след 50 години
20 Май 2017, Събота


Той е едно хилядолетно свидетелство за древността на българската писменост

Автор: Мартин Константинов

През 1968 г. отец Димитър Василев от с. Кремене заснема древен надпис в околностите на с. Надарци, Смолянско. Показва му го местен овчар, а снимките са съхранени в Държавен архив-Смолян.За надписа знаем от близо 10 години, но първият опит за откриването му беше неуспешен.

За щастие вторият път сполучихме и днес, петдесет години след откриването му, представям първите съвременни снимки на актуалното му състояние.Все още е рано да се правят заключения, но на първо време трябва да отбележим няколко важни неща:

1. Надарският надпис съществува и към 14 май 2017 г. е в сравнително добро състояние, което позволява да бъде изследван.
2. Той не е "игра на природата" - произходът му без всякакво съмнение е изкуствен.
3. Правен е с много тънко длето, повечето от знаците са тесни и дълбоки.
4. Знаците имат своите аналози в писмената система на праисторическата култура Винча от територията на Западна България и бивша Югославия (6 – 5 хил. пр Хр.), както и в надписи като този от Белинташ и Ситово.
5. Макар да е рано да говорим за датиране, много е вероятно надписът да е изсечен с бронзово или желязно длето в по-ново време (бронзът по нашите земи се използва от около 3000 г. пр. Хр.!), като са използвани по-стари писмени знаци, съхранени през хилядолетията в това диво родопско кътче.

Така или иначе, надписът е факт и е още едно хилядолетно свидетелство за древността на българската писменост (която освен Кирилицата включва още няколко писмени системи и стотици знаци) и за ролята на дедите ни при създаването и разпространението й.

Текстът е публикуван в prarodinata.blog.bg


В категории: Добри Вести , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки