Деца майсториха мозайки от боб, леща и слънчоглед


Деца майсториха мозайки от боб, леща и слънчоглед
18 Май 2017, Четвъртък


Инициативата за детското арт ателие е на община Девня и е по повод Международния ден на музеите – 18 май

Автор: Десант

Живописният и наситен с древна история парк пред Музея на мозайките в Девня днес се превърна в детско арт ателие. Със средствата на приложното изкуство петокласници и шестокласници пресъздадоха своите представи за гладиаторските битки в античния амфитеатър на Марцианопол, чиито руини са част от съвременния екстериор на квартал "Река Девня".

Инициативата за детското арт ателие е на общината и е по повод Международния ден на музеите – 18 май. В нея се включиха общо 20 ученици от двете девненски училища.



Директорът на музея Иван Сутев въведе децата в темата, разказа им за древната история на града и за гладиаторите – едни от най-легендарните фигури в човешката история.

Нещо повече – Музеят на мозайките съхранява веществено доказателство за гладиаторските битки, които са се организирали в амфитеатъра на Марцианопол.



Става въпрос за надгробната плоча на гладиатора Тосин Марциан, който според археолозите е загинал при зрелищен бой през III век от н.е. През Средновековието камъкът е преизползван за покриване на друга гробница, но релефните надписи и изображения, сред които и на куче, са добре запазен



В рамките на деня учениците претвориха своите представи за гладиаторите и техните ожесточени битки. За целта те използваха пластелин и естествени "мозайки" като слънчоглед, боб, леща и др.



На събитието присъстваха заместник-кметът на Девня Донка Йорданова, секретарят на общината Елка Драгулева и други служители на местната администрация. Заместник-кметът благодари на учениците за проявеното старание и талант, като отчете, че темата на арт ателието не е била никак лека. От името на общината децата получиха като подарък изобразителни материали и пособия за рисуване.  



Художествените произведения от арт ателието бяха изложени в Музея на мозайките. На 3 и 4 юни те ще обогатят пространството в близкия амфитеатър, където ще се проведе античният фестивал "Марцианопол - животът в древния град".


В категории: Общини , Традиции , Обичаи , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки