Скандал: Община Царево скочи срещу нестинарско шоу


Скандал: Община Царево скочи срещу нестинарско шоу
18 Май 2017, Четвъртък


Като пазител на традицията администрацията в морското градче обвини Фестивала на огъня в София за имитация и оскверняване на древния ритуал

Автор: Десант

Община Царево изпрати писмо до Министерството на културата, в което се обявява против mровеждането в София на Фестивала на огъня и нестинарството. Причината е, че проявата имитира и осквернява автентичния ритуал.

Нестинарите от Странджа отказват да участват във фестивала.

Никой от организаторите на форума не е потърсил Община Царево, която притежава свидетелство за регистрация на марка „Нестинари", изтъква кметът Георги Лапчев. Тя е и пазител на нестинарския ритуал и като такава се обявява категоричното срещу това някакво „шоу“, свързано с огън и проведено в центъра на София, да бъде наречено "нестинарство".

Нестинарството е обявено от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Този обичай е запазен автентично в Странджа, в село Българи, и той се изпълнява в един-единствен ден в годината - на празника на св. св. Константин и Елена, в нощта на 3 срещу 4 юни.

Това не е шоу. Това е свят ритуал - категорични са от морската община.

Нестинарите от Странджа са били поканени да участват, но никой от тях няма да присъства на жаравата в столицата, казва един от тях - Костадин Михайлов. По думите му, мероприятието в София може да се нарече „огнено шоу" или да бъде кръстено по всякакъв друг начин, но не и да бъде назовавано „нестинарство".

От царевската община припомнят, че нестинарството е включено като нематериално културно наследство на човечеството в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО) на 30 септември 2009 г. При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни.

От общинската администрация в морския град са категорични, че всякакво друго негово провеждане извън пределите на Странджа и използване на думата „нестинарство“ е само с цел привличане интереса на зрителите.

Община Царево притежава Свидетелство за регистрация на марка „Нестинари“ с рег.  89814/10 ноември 2014 г. и е готова да търси правата си по съдебен път.


В категории: Новини , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки