Кръгът на българското хоро не е само ритуален, но и свещен


Кръгът на българското хоро не е само ритуален, но и свещен
Снимка: Исторически музей - Горна Оряховица
16 Май 2017, Вторник


Програмата за Нощта на музеите в Горна Оряховица ще мине под надслов „Хорото и хората”

Автор: Десант

Програмата за Нощта на музеите, която в Горна Оряховица ще бъде отбелязана на 20 май, е озаглавена „Хорото и хората”.

Местният музей, в партньорство с НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и Художествена галерия „Недялко Каранешев“, ще представи историята и разновидностите на най-емблематичния български танц и връзката му с народа.

Танцът в кръг, от който произлиза хорото, е наследство още от обредните земеделски танци на траките. Кръговостта на българското хоро не е само ритуална, но и свещена. За предците ни ограденото в кръг пространство е свято, защитеното, благодатното и чудотворното. Кръгло е животворното слънце; кръгъл е всеки обреден хляб; кръгла е софрата, която събира хората заедно всеки ден; в кръг е и хорото им, на което душите и телата пулсират в едно, събират и излъчват една единна и неописуема енергия, изтъкват организаторите.

Своят поглед към танца ще покажат учениците от ОУ „Иван Вазов” в изложба от рисунки. Ще бъде презентиран и специално подготвеният от музейните специалисти научно-популярен филм „Хорото и хората”.

В Европейската нощ на музеите в Горна Оряховица ще бъдат представени различните етнографски области на България - със своите носии, ритъм и динамика на хората, повлияни от историята, бита и обичаите.

Помощници в това своеобразно пътуване във времето и пространството ще бъдат танцьорите от НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и оркестрите „Оникс” и „Хипократ”. С помощта на хореографи всеки желаещ ще може да опита да поиграе или просто „да се хване на хорото”.

За най-активните участници и посетителите, облечени в народни носии и аксесоари, са предвидени поощрителни награди.


В категории: Новини , Традиции , Бит и култура , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки