Скандал: Опитват се да откраднат земите на хиляди собственици в Панчарево


Скандал: Опитват се да откраднат земите на хиляди собственици в Панчарево
16 Май 2017, Вторник


Заместник-кметът по екологията на Столична община предлага около резервата „Бистришко бранище“ във Витоша да се създадат още две зони – буферна и преходна, алармира общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера

Автор: Силвия Горанова

Общинският съветник в София от ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера алармира, че на 18 май Столичният общински съвет е на път да вземе спорно решение, което ще национализира стотици декари земи в район „Панчарево“.


Карлос Контрера

Това ще стане с доклад на заместник-кмета по екологията на Столична община, в който се предлага около резервата „Бистришко бранище“ във Витоша да се създадат още две зони – буферна и преходна.

Аргументът е, че така резерват „Бистришко бранище“ може да бъде включен в Програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“.


Контрера е поискал спешно становище от Министерство на околната среда и водите, защото по цялата преписка няма и един официален документ, който да показва кои точно територии ще се включат в тези зони (буферната и преходната), как това ще се отрази на хората и имотите им, както и на състоянието на планина Витоша.

В писмо си до МОСВ съветникът посочва, че докладът не е придружен с никакви солидни анализи, а се правят произволни твърдения и заключения без факти и обстоятелства.

Контрера смята, че под маската на „еко защита“ и в името на „международен имидж“ се прави опит да бъдат де факто отнети или направени неизползваеми хиляди декари имоти в район „Панчарево“ и в самата планина. Съветникът е на мнение, че някой подвежда и систематично заблуждава по този въпрос администрацията на Столична община.

Ето как Карлос Контрера коментира казуса:

„Докладът се появи изневиделица. Предлага се създаване на някакви буферни и преходни зони. Но няма и една дума къде точно са те, колко са по площ, какво ще се случи с тези зони, какво ще могат, респективно няма да могат да правят собствениците.

С други думи, общинските съветници трябва да дадат съгласие за нещо неопределяемо, за бъдещо несигурно и неясно събитие. Това създава възможност за огромни злоупотреби, корупция, прокарване на всякакви интереси. Когато разрешаваш и даваш съгласие за нещо без да определиш параметрите, съвсем ясно е, че отваряш широко вратата за злоупотреби.

Повтарям, става дума за имоти, които са в границите на район „Панчарево“, дори за цели населени места. Предлага ни се едва ли не да национализираме имотите на хората, парцелите им, нивите им, даже къщите им и да ги подчиним на едни неясни правила. Резултатът ще бъде липсва на всякаква възможност хората да си ползват собствеността. В същото време ще се водят собственици и ще плащат данъци.

Това е т.нар. гола собственост – притежаваш, но нищо не можеш да я правиш. Според мен това е рисков ход. Нужно е подробно обсъждане, ако щете и допитване.

Прави се и нещо друго – т.нар. буферна зона може да обхване почти цялата туристическа зона, което значи, че и сегашните писти на Витоша няма да могат да се ползват, а това значи още разруха и съсипия на туристическите бази.

Любопитно ми е какво ще обясняваме на столичани, ако стигнем до там и последната работеща писта да стане неизползваема. Резерватът „Бистришко бранище“ ще си остане резерват с или без това решение, но явно някой иска да създаде буферни и прилежаща зони, за да блокира цялостното развитие в тази част на Витоша и в целия район „Панчарево“.

Да бъде ясно – спорът не е за резервата, той ще си остане такъв занапред и няма сила, която да промени това, но тези буферни и прилежащи зони са измислени, за да обслужат нечии интереси, които слагат прът пред развитието на Витоша. Така ще стане, че и една улица, един път няма да може да се ремонтира, ако това се приеме.

Този ход, това предложение може да блокира за още неопределено време плана за управление на Витоша. А това означава безвластие, безвремие и още по-лошо бъдеще за планината.

Някой е заложил доста пари в тези т.нар. биосферни резервати. Утре ще решат да ни сложат и бариери на Княжево или на Бояна и да ни събират и туристическа екотакса за ходене по пътеките, защото някой е решил, че туристите пречим на растежа на мъха по дърветата.

Има една група хора – те жалят да овладеят контрола върху Витоша, да я ползват за частни интереси, а обикновеният гражданин да бъде отблъснат от планината. Смехотворно е да ме убеждават, че като правят научни изследвания в буферната или в преходната зони (в които могат да попаднат и пистите, и къщите на хората в панчаревските села) ще развият Витоша.

Тази група е малобройно, но пък креслива и медийно подплатена, която има интерес Витоша да не се развива, там да не се случва нищо, а те да печелят проект след проект със съмнителни научни стойности, но пък със завидни финансови такива.“

Съветникът от ВМРО Карлос Контрера отправя призив и към колегите си от Общинския съвет на София да бъде отложен докладът, докато се разбере пълната истина и се изясни цялата фактология.


В категории: Новини , Разследвания , Населени места , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки