Археолози ще търсят катедралата на средновековния град Кастрици


Археолози ще търсят катедралата на средновековния град Кастрици
15 Май 2017, Понеделник


Обектът се разработва вече повече от 10 години от екипа на проф. Валентин Плетньов и от него всеки сезон излизат интересни находки

Автор: Десант

Западните терени на средновековния град Кастрици ще се основна цел в планираните за тази година разкопки, под ръководството на проф. Валентин Плетньов.

Екипът археолози е отправил искане за финансиране към Министерството на културата, като желанието е изследванията на обекта да продължат два месеца.
Приоритет през този сезон ще е откриването на голямата църква на града.Средновекожният град се проучва усилено от 2005 г. Според оценката на проф. Плетньов при добро финансиране ще са необходими още 2-3 години до пълното разкриване на обекта.

За разлика от много други градове и крепости по Черноморието, Кастрици остава незасегнат от набезите на иманярите и почти незасегнат от строителство, защото се намира на територията на резиденция Евксиноград.

Затова от него всеки сезон на бял свят излизат редки и интересни находки и ценни предмети.След пълното разкриване ще може да се публикуват резултатите от направените проучвания, които ще дадат една много ясна картина за образа на черноморските градове през средновековието, коментира проф. Плетньов.
Източник: СКАТ


В категории: Новини , История , Средновековие , Туристически обекти , Археология , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки