По стъпките на експедиция „Ропотамо"


По стъпките на експедиция „Ропотамо"
15 Май 2017, Понеделник




Автор: Десант

От 9 до 12 май представители на Центъра за природозащитно образование „Балкан” и ентусиастите от СК „Балкан Адвенчър”, проведоха експедиция „Ропотамо“, потапяйки се в магията на едноименния резерват.

Дъждовното и ветровито време в първите дни не попречи на участниците с интерес да наблюдават обитателите на блатото Аркутино и близкия залив.

Денят, в който отбелязвахме празника на Европа – 9 май, ги посрещна най-вече с костенурки и дъждосвирци. След изсипалия се през нощта проливен дъжд, на сутринта пред входа на базата си намериха мокър и ранен прилеп.



Следващите дни облаците бавно се оттеглиха и пред тях се разкри истинската красота на дивата природа.

По време на разходката си до залива Света Параскева, в близост до Приморско, техен ръководител бе прочутият етномолог д-р Петър Берон. С негова помощ младите изследователи опознаха няколко семейства гущери, змии, бръмбари и насекоми.


Край д-р Петър Берон винаги е интересно и има какво да се научи

Основните знания, която младежите трябваше да усвоят, бяха свързани с това кои са етапите на една изследователска експедиция: организация, природосъобразно поведение, теренни наблюдения, документиране, презентация и други важни аспекти на това изследователско мероприятие.

В резервата „Ропотамо“ те имаха възможност да се запознаят с биоразнообразието на района, с легендите и преданията за мистичния район, с природните и археологическите му забележителности, сред които централно място заема древното светилище Бегликташ.

Вълнуваща бе и разходката на групата до Маслен нос. От гората, покрай пътеката, по която вървяха, ги съпровождаше грухтенето на диви прасета, а от един храсталак към тях за малко да се присъедини и един внушителен представител на безкраките гущери, дълъг близо 1,20 м.



На самия Маслен нос пък д-р Петър Берон попадна на екземпляр от рядко срещаната змия червейница, характерна за южните райони на страната.

По пътя на връщане, участниците в експедицията се любуваха на разцъфтелите диви орхидеи, анемоне, тракийски лалета и се насладиха на спиращата дъха гледка на забележителните фиорди, пазещи като стража причудливата пещера, известна с това, че някога е била обитавана от тюлен монах.

Гид за тайнствените пътеки, по които да минат, им бе рейнджърът Веселин Димов, а съдействие им оказаха и специалистите от бургаската екоинспекция Милена Ярмова и Елена Паспалева.


В категории: Новини , Репортажи , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки