Легендата за Марковия камък край Елена


Легендата за Марковия камък край Елена
Снимки: Интернет
20 Март 2018, Вторник


Южно от него може да се съзрат Голямата и Малката костенурка - древни символи на олицетворява Космическия ред и Земята

Автор: Дина Харизанова

Всяка пролет в Елена се провежда традиционният пешеходен поход, който преминава по един от най-красивите маршрути с. Усои – местността Марков Камък – местността Раюв камък.

Двата скални феномена са на около 3 часа път от балканското градче и привличат туристите не само като природни забележителности, но и с интересни легенди, които от векове се разказват за тях.

Марков камък представлява огромен къс скала с дължина 6 м, височина и ширина над 3 м, който като че ли е закрепен от човешка ръка върху няколко по-малки камъка на билото на рида. Припомняме, че подобен феномен представлява и известният Марков камък, който може да севиди край странджанското село Долно Ябълково.

Една от легендите разказва, че бродейки по българските земи, Крали Марко стигнал и до връх Острец в Еленския балкан. На пътя му се изпречил огромният камък. Юначният българин с титанична сила се опитал да го отмести с крак, но камъкът бил добре закрепен. Тогава той го грабнал с ръце и запокитил през долове и ридове към днешното възвишение. С няколко огромни крачки исполинът се озовал на мястото преди да падне камъкът. Подложил няколко по-малки камъка, върху които паднал големият.

Наранил си обаче леко малкото пръстче на ръката и потекла кръв, от която хората все още виждат следи върху камъка.

Раюв камък пък се намира в края на платото и от него се открива  просторна гледка към язовир "Йовковци".


Две от множество разпръснати скали южно от Марков камък наподобяват плочките на костенурка и са наречени Голямата и Малката костенурка. Върху Голямата е издълбан казан с диаметър около метър и няколко по-малки около него. В подножието на скалата има издялана вертикална ниша (скит), която и днес се използва за поклонение по християнските обичаи.

На обратната страна на скалата, отново близо до основата й, е издълбана фигура на шаман с островърха шапка или корона в свещенодействие и жезъл в лявата ръка. Над фигурата е издълбан древният български символ - IYI.

Известно от народното творчество по цялото българско землище е прозвището на Слънцето като Райко или Раю/йо, откъдето вероятно идва и името на природния феномен. Небесната костенурка пък е един от най-старите символи, познат на древните ни предци. Смята се, че олицетворява Космическия ред и Земята.

Двата обекта са свързани с екопътека, която започва на 3 км от Елена и продължава в посока към прохода Елена -Твърдица. След това се изкачва планински ридя рид, като се стига до Марков камък.

По-нататък започва изкачването по скални откъси, от които се разкрива прекрасна гледка към Еленската котловина, за да се стигне до Райов камък. Крайната дестинация на екопътеката отново е Елена.


В категории: Новини , Пътеводител , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки