А знаете ли, че може да се тъче и на... керемида


А знаете ли, че може да се тъче и на... керемида
14 Май 2017, Неделя


Този стар занаят е широко разпространен в Карнобатския край

Автор: Диана Славчева

Разнообразни са били ръкоделията на нашите баби – от красиви, по-красиви; от пъстри, по-пъстри...

Омагьосващи шевици нашивали с губерките, шарени черги тъкали на становете.

Оказва се, че освен на станове обаче може да се тъче и на... керемида. Този стар занаят е широко разпространен в Карнобатския край и жените от средното поколение още с умиление си спомнят как са го научили от бабите си. По-младите пък днес се учат на това рядко умение от специалстите на бургаския етнографски музей, които често организират ателиета, в които предават този майсторлък на новото поколение.

Нищо сложно няма в него. Не са ти нужни огромни станове – вертикални или хоризонтални – с десетки совалки, гребени, педали и всякакви други сложни съоръжения и тъкачески техники.

Достатъчна е една керемида, популярна като турска керемида, около която се опъва „кросното“. Грабваш дебела вълнена прежда и почваш да я промушваш. После друг цвят, и друг...

Накрая режеш основата, връзваш на възли краищата и изделието е готово. Вярно, получава се миниатюрно ръкоделие, но и за него се намира приложение. Стига да имаш въображение и усет към естетичната подредба на дома.



Докато усвоиш тънкостите на това елементарно занимание, вече си се увлекъл по този занаят и оттам крачката до големия стан е съсем малка. А това значи, че ще има кой да поеме традицията и да съхрани и за в бъдеще автентичното ни и оригинално културно наследство, надживяло вековете.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки