Днес отбелязваме Неделята на самарянката


Днес отбелязваме Неделята на самарянката
14 Май 2017, Неделя


Тя ни припомня за разговора на Исус Христос с една жена от Самария. Вижте какво й казал Спасителя

Автор: Десант

На петата неделя след Великден Православната църква ни припомня разговора на Исус Христос със самарянката. Така тази година, на 14 май честваме Неделята на самарянката.

По Христово време самаряните са живеели на юг от Галилея и на север от Юдея в палестинската ивица от Средиземно море до река Йордан. Самаряните не са израилтяни, а смес между асирийски преселници и завареното от тях немногочислено израилско население.

Те признавали само Мойсеевото петокнижие, без останалата част от Ветхия завет. Това разкъсване на Божието Ветхозаветно слово ги въвеждало в идолопоклонство, още повече, че преселниците от Асирия идват заедно със своите идоли и демони. Голямо било самарянското извращение на Ветхозаветната израилска вяра, и голяма е била враждата им с юдеите, които ревностно пазели вярата си.

Веднъж Христос преминал през Самария на път за Галилея и се спрял при един кладенец близо до град Сихар. На извора дошла една самарянка да си налее вода. Господ й казал: "Дай ми да пия".

Жената се учудила, че юдеин говори с нея и даже я моли за вода, тъй като знаела за непримиримата вражда между самаряни и юдеи. Христос отново се обърнал към нея: "Да би знаяла дара Божий, и кой е Оня, Който ти казва: дай Ми да пия, ти сама би изпросила от Него, и Той би ти дал вода жива".

Под алегорията "вода жива" Господ разбира Себе Си и Своето учение, което е истинният път за спасение.

В хода на разговора си със самарянката Господ й дал да разбере, че Той е Месията, който трябва да дойде, че благовестието Божие, спасението Христово за света не е привилегия само за юдеите, за едно избрано малцинство, а е за всички хора, колкото и грешни да са те.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки