Каменоломна от времето на Марцианопол буди интереса на археолозите


Каменоломна от времето на Марцианопол буди интереса на археолозите
11 Май 2017, Четвъртък


На около 6-7 км от античния град, в местността Голямото кесме се извисяват високи отвесни скали от бял, долнокреден варовик

Автор: Анастас Ангелов, Музей на мозайките-Девня

Една от каменоломните на Марцианопол, запазена и до днес, се намира на 6-7 км от античния град в местността Голямото кесме на територията на община Девня. Тук се извисяват високи отвесни скали от бял, долнокреден варовик, плътен и твърд, с кристални зрънца от кварцит. 

От върха до основата скалите са рязани като с трион. Каменните блокове били отделяни от скалния масив и с помощта на дървени клинове заливани с вода, забити в издълбани в скалата в правилна редица дупки.

В кариерата се намира голям каменен блок, вероятно предназначен за корито на саркофаг. По време на работа блокът се отчупил и бил изоставен. Тук са открити и няколко антични каменоделски инструмента. 

Вероятно каменоломните били градска собственост. Те имали инженерен ръководител – най-често армейски офицери - центуриони или друг технически персонал под техен контрол. В близост до каменните кариери се намирали и жилищата на каменоделците, на робите и техните надзиратели. 

Освен за нуждите на града каменоломната на Марцианопол вероятно е изнасяла камък и за други селища в региона (Одесос).


В категории: Новини , Праистория , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки