Прочутата иманярка Иванка Черната от Варна отива на съд


Прочутата иманярка Иванка Черната от Варна отива на съд
10 Май 2017, Сряда


49-годишната жена търсила, държала и укрила стотици артефакти от античността и Средновековието

Автор: Силвия Горанова

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 49-годишната Иванка И., която ще отговаря за държане на културни ценности, за които не съобщила на властта в законовия срок, както и за държане на оръдия, предназначени за търсене на археологически обекти – престъпления по член 278, ал. 6 и по член 277а, ал. 7 от Наказателния кодекс.

Дейността на Иванка, която била сред най-известните иманяри не само във Варна, но и в цялата страна, влязла в полезрението на полицията през юли 2015 г.

По сигнал, че съхранява огромно количество артефакти на два адреса, които не били регистрирани и идентифицирани по Закона за културното наследство, полицията претърсила дома й във Варна и къща в село Долище, собственост на майката на безследно изчезналия й съпруг.

Той също бил „име“ в иманярските среди, с което се свързва и изчезването му на 11 септември 2006 г.

По неотложност били извършени претърсвания на адресите и в тайници в пода полицията открила и иззела значителни количества артефакти – медни и сребърни монети, датирани основно през османизма, както и антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I – IV век преди Христа.

Според назначените експертизи укритите артефакти представлявали систематични  колекции медни и сребърни монети от управлението на различни турски султани, които са събирани от човек с изключителни познания за Османската империя.

В обвинителния акт от 57 страници откритите в тайници артефакти са описани на повече от 30 листа.

Освен културно-историческите ценности на двата адреса, обитавани от подсъдимата Иванка И., която била известна в иманярските среди с прякора Иванка Черната, са намерени и пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети, по които  са открити доказателства за иманярска дейност.

Ако бъде призната за виновна от Варненския окръжен съд, подсъдимата може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и да го лиши от право да заема определена държавна или обществена дейност и от право да упражнява определена професия или дейност, съобщават от отдел „Връзки с обществеността“ в Апелативна прокуратура – Варна.


В категории: Новини , Разследвания , Праистория , Античност

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Хер Флик от ГЕСТАПО
12.05.2017 05:32:03
3
0
А едрите риби не ги закачат. Защо ли? :)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки