Днес времето между Великден и Петдесетница се преполовява


Днес времето между Великден и Петдесетница се преполовява
10 Май 2017, Сряда


Православната църква отбелязва празника Преполовение, а от "Малкия Йерусалим" - Асеновград, към Бачковския манастир потегля иконата на св. Богородица Одигитрия

Автор: Десант

Тази година на 10 май се отбелязва големият християнски празник Преполовение. Той се чества по средата между Великден и Петдесетница, и по-точно 25 дни след Великден, когато времето до Петдесетница се преполовява. Празникът е подвижен и винаги се пада в сряда. 

На литургията в църквата се чете евангелие, което разказва как Христос дошъл в Йерусалим на празника Сукот (празник на шатрите), на църковнославянски Куща (шатра; палатка, която е изработена от подръчни материали – дървесни стволове, кожи, листа и др.). Този празник е памет за четиридесетгодишното странстване в пустинята на израелския народ и неговия живот в шатри.
Когато евреите празнували Сукот, те изграждали палатки от палмови и миртови клонки.

Празникът продължавал 7 дни, през които се извършвал особен обред – свещениците излизали от Иерусалимския храм, отправяли се към извора Силоам, черпели вода в златен съд  и след като я внасяли в храма, а първосвещеникът (по нашему патриарх) я изливал пред жертвеника.

В България на Преполовение по традиция се изнася чудотворната икона на пресвета Богородица "Пътеводителка" (Одигитрия), която се сваля от иконостаса в асеновградския храм „Света Богородица – Благовещение”, и с тържествено литийно шествие се отнася до Бачковския манастир. Тази традиция се спазва у нас неизменнно от 1896 г.

Шествието потегля от града след отслужването на св. Божествена литургия. В Бачковския манастир се отслужва молебен и се извършва водосвет, а поклонниците в този ден могат да се поклонят в съборния манастирски храм на двете чудотворни икони с образите на Божията майка – Бачковската и Асеновградската.


Снимка: Българска патриаршия

Следобед шествието потегля обратно за Асеновград, където чудотворната икона на пресвета Богородица се посреща с тържествения звън на всички църковни камбани в града, известен като "Малкия Йерусалим" заради големия брой храмове и манастири тук.





В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки