Двойна трагедия в Стара планина – двама туристи намериха смъртта си около Малък Купен


Двойна трагедия в Стара планина – двама туристи намериха смъртта си около Малък Купен
07 Май 2017, Неделя


Загиналите са мъж и жена. Те са се подхлъзнали по заледен склон, паднали са и са починали от нараняванията си

Автор: Десант

Двама туристи - мъж и жена, загинаха при преход в района на връх Малък Купен в Стара планина, съобщиха от Планинската спасителна служба. Те са се подхлъзнали по заледен склон, паднали са и са починали от нараняванията си. С тях е имало още една жена, която е измръзнала и е в шок, но няма опасност за живота й.

В събота мъж и две жени са тръгнали от хижа „Амбарица“ към хижа „Добрила“, но се объркали и вместо към хижата, се отправили към връх Ботев, разказва дежурният в ПСС Тервел Тотев.

В района на връх Малък Купен една от жените се е подхлъзнала, паднала, а мъжът тръгнал след нея, за да види как е. Той също паднал и си счупил крака. Другата жена е прекарала цялата нощ в планината, след което към 9.30 часа в неделя е стигнала до хижа „Добрила”, разказва Тотев.

Планинските спасители получили сигнала за загубилите се туристи в 6.00 часа сутринта в неделя и организирали акция за издирване на хората.

Телата на двамата са открити от техен роднина преди и около обяд в неделя.

Подобри инциденти не са рядкост през пролетта. Случват се при слизането по северните склонове на планините, каза Тотев.

Тези склонове все още са зимни, има сняг и преспи. При отрицателни температури, каквито са били вчера вечерта - около 0 градуса, се получава подсичане и хората се подхлъзват, защото не са подготвени и ходят с неподходящи обувки.

Дори и обувките да са подходящи, при липса на „котки” подсичането на леден склон почти винаги води до подхлъзване, което в този сезон е опасно, тъй като преспите са с камъни отдолу и това води до тежки поражения.

Туристите трябва да се съобразяват с метеорологичните условия в планините, където температурите все още падат под нулата.

Ако има мъгла, не трябва да се избира маршрут във високите части на планините. Туристите трябва да са добре екипирани и да тръгват на преход със заредени телефони, съветват планинските спасители. 

В акция по издирването на двамата загинали са се включили спасители от отрядите от Сопот, Карлово, Калофер, Троян, Ловеч и Пловдив.


В категории: Новини , Природа

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Авраам Бакалина
07.05.2017 22:18:36
0
5
.....да би мирно седяло, не би чудо видяло .....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки