От връх Ком до нос Емине - за първи път с парапланер


От връх Ком до нос Емине - за първи път с парапланер
Снимка: Стефан Илиев, kazanlak.com
04 Май 2017, Четвъртък


Казанлъчанинът Николай Стоянов е първият, който минава популярния туристически маршрут, съчетавайки летене и ходене пеша

Автор: Десант

Най-популярният маркиран туристически преход в България започва от старопланинския връх Ком и продължава през цялото било на планината, чак до нос Емине и брега на Черно море. Той преминава се през около 100 планински върха, като средата на маршрута е местността Узана, призната за географския център на България.

За пръв път в България маршрутът Ком-Емине е прекосен чрез летене с парапланер и ходене пеша. Това стори Николай Стоянов от Казанлък, информират казанлъшките медии.

Дисциплината е известна като Hike&Fly и е сравнително нова в областта на парапланеризма. При нея пилотът си носи до мястото за излитане цялата си екипировка - парапланер, седалка, запасен парашут, каска, уреди за летене, облекло и храна. А след кацане се отправя пешком към следващото удобно за излитане място, което често се намира на разстояние от 2-3 км до 40-50 км и се случва да се преодолява денивелация от 1000 метра.

Николай е родом от Казанлък, на 33 години е и се занимава полупрофесионално с парапланеризъм. Заедно с него към Ком тръгват още трима души: логистик, съпътстващ тест пилот и пейсър – поддържащ темпото при пешеходните преходи.

Тазгодишното приключение на парапланеристът започва на 24 април 2017 г. от хижа "Ком". По въздух Николай изминава около 180 км, а разстоянието, коеито преодолява пеша възлиза на около 300 км. Целият преход му отнема 7 дни и половина. 

Николай разказва, че най-страховитият и труден бил полетът над Искърското дефиле, поради изключително трудните и ограничени места за кацане. А най-голяма височина с парапланера, казанлъчанинът достига над връх Вежен – цели 2860 метра.


В категории: Новини , Спортен дух , Спортни новини , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки