На Гергьовден ще изнесат чудотворната икона на св. Георги от манастира в Хаджидимово


На Гергьовден ще изнесат чудотворната икона на св. Георги от манастира в Хаджидимово
Снимка: kmeta.bg
03 Май 2017, Сряда


В този ден в светата обител остават да преспиват стотици богомолци не само то България, но и от чужбина

Автор: Десант

Монаси от манастира „Св. Георги Победоносец” в град Хаджидимово - само на 15 см от Гоце Делчев, от няколко дни чистят двора и района около светата обител.

Те се готвят да посрещнат миряните, които ще дойдат тук на Гергьовден не само за храмовия празник, но и заради чудотворната икона на свети Георги.

Стотици ще са тези, които ще пренощуват в манастира в нощта срещу празника. Не всички се събират вътре, затова някои остават да спят в коли и автобуси. Всички поклонници ще се помолят в празничния ден за здраве и благоденствие пред чудотворната икона на свети Георги. Монасите са категорични, че иконата на светеца наистина е изцерила хиляди богомолци.

Най-често тук се молят бездетни семейства не само от региона и цялата страна, но и от съседна Гърция. Дори мюсюлмани отправят молитви към свети Георги за рожба.

За доказателство в манастира се пази специална книга, в която са описани реални събития за изцелени вярващи миряни. От нея научаваме, че на 5 май 2001 г. тук е пренощувала 5-годишната тогава Магдалена - няма по рождение, и баба й. Възрастната жена от село Места изкарва нощта в молитви, а детето кротко спи в манастира. На сутринта тя се унася, но я събужда гласът на внучката й: „Хайде, бабо, ставай, че се съмна!“.

Навръх Гергьовден иконата на светеца се изнася отвън, за да може всеки да я целуне за благословение и изцеление, казват монасите. Точно тази икона единствена оцелява в големия пожар, който вилнее в църквата през 1979 г.

Гергьовден ще доведе рекорден брой гости и заради празника на град Хаджидимово. На 6 май 1996 г. населеното място е обявено за град, след като в него се обединяват селата Горняни и Долна Сингартия.


В категории: Новини , Бит и култура , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки