Майсторки на дантелата ще обменят опит на международен семинар в София


Майсторки на дантелата ще обменят опит на международен семинар в София
28 Април 2017, Петък


По време на форума ще бъде представен филма “Калоферските дантели”, любезно предоставен от фонда на БНТ

Автор: Десант

На 29 април 2017 г. в зала 19 на ИЕФЕМ – БАН ще се проведе Втори международен приложен семинар “Обучението в изработване на дантела - български принос и европейски опит”. Целта му е да подпомогне споделянето на опита на българските и чуждестранните майсторки дантелиерки в работата им с хора от различни възрасти по обучение в традиционните техники, съобщават от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей.



Поддържането на интереса към тези техники създавa перспективи за съхранението и предаването им за бъдещите поколения. Срещата е организирана след успешното реализиране на първия международен приложен семинар ”Ръкоделието днес – начини за поддържане на уменията и традициите” и изложбата “В паяжината на дантелата” през 2013 г.

Специално внимание във второто издание на семинара ще бъде отделено на хората, които поддържат и развиват обучението и представянето в публичното пространство на традиционните умения. По време на семинара ще бъде представен филм по сценарий на Мария Танева, режисура на Румяна Антонова-Георгиева и оператор Светозар Антонов от 1981 г. “Калоферските дантели”, любезно предоставен от фонда на БНТ.



Между 14,30 и 17,30 часа в свободна демонстрация всеки желаещ ще може да се докосне до магията на дантелата. Изложбата „Хората и дантелата“ може да се види в Националния етнографски музей до неделя, 30 април.

Изложбата подпомага превръщането на музея в част от комуникацията между хората, свързани с дантелиерски уменията и тези, които имат интерес към тях. В експозицията са включени произведения на присъстващите дантелиерки и техните ученички от Източна и Западна Европа.

Едни от най-добрите школи, включени в изложбата са тези на Русия и Италия. Народно читалище „Христо Ботев 1869”, гр. Калофер участва в изложбата с материали от техния “Златен фонд”.


В категории: Новини , Занаяти , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки