180 души от двата бряга на река Дунав представят автентични традиции


180 души от двата бряга на река Дунав представят автентични традиции
Снимка: bulnews.bg
26 Април 2017, Сряда


Участниците във фестивала са избрани с гласуване в интернет, където са качили 166 видеоматериала с обреди, занаяти, селски събори, народни танци, песни и национална кухня

Автор: Десант

Фестивал на автентичната култура събра в Монтана близо 180 души от двата бряга на река Дунав.

Събитието се провежда на открито в центъра на града и представя традиции от Северозападна България и граничния  окръг Долж в Румъния. Участниците в проявата са избрани с гласуване в интернет на създаден за целта сайт. В него са качени 166 видеоматериала с обреди, занаяти, селски събори, народни танци, песни и национална кухня.

Най-много гласове събира хорото - „Ситната” от село Бързия – 7476, следва ритуалът „Трошене на уруглица” - село Боровци с 7393 гласа.

Освен в Монтана фестивали на автентичната култура ще има във Видин и в Крайова.

На територията на областите Видин и Монтана в България и окръг Долж в Румъния има над 800 населени места, в които хората съхраняват и препредават  с любов и постоянство старите обичаи, разказва сайтът bulnews.bg. В повечето случаи става въпрос за местна самодейна група, изпълняваща типичен за региона фолклор, занаятчии, изработващи продукти по неподправена технология, майстори на плетива, изделия за бита и всякакви дейности, предавани поколения наред в едно семейство.

Традициите, занаятите, обичаите и таланта във всяко село се отличават с автентичност и оригиналност в различните си елементи, типични само за региона. И въпреки характерните си особености в тях има много общи детайли, които ни свързват.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки