Ще проучват църква, където се предполага, че е гробът на патриарх Евтимий


Ще проучват църква, където се предполага, че е гробът на патриарх Евтимий
Снимка: "24 часа"
24 Април 2017, Понеделник


Съществуват много данни, че в района на кърджалийското село Добромирци е погребан висш духовник

Автор: Десант

Археологически разкопки на средновековна църква край кърджалийското село Добромирци ще започнат през май. Археолозите предполагат, че след падането на Търново в този район е бил заточен Патрирах Евтимий.

Съществуват много данни, че в района е погребан висш духовник, положен е в гроба с митра на главата, което е отличието на патриарсите, посочва проф. Николай Овчаров пред БТА. Според него разкопките на датираната около ХІІ-ХІV век църква не е изключено да дадат данни за толкова важен период от нашата история.

Местни изследователи от Златоград и по-възрастни жители от района потвърждават разказите, че през 30-те години на миналия век при изкопни работи за строеж на джамия в района на Бенковски е открит гроб. В него има положен епископ със златовезани дрехи, седнал, както се полагат епископите, уточнява проф. Овчаров. По думите му този гроб не е запазен, но е факт, че е погребан висш архиерей.

Археологът се позовава на източниците, че Патриарх Евтимий е заточен след падането на Търново някъде в Македония, като по онова време с това наименование се разбира друг регион, различен от днешната едноименна държава. Събирайки всички тези данни, може да се изкаже хипотезата, че Патриарх Евтимий е бил именно тук в някой метох на Бачковския манастир в този регион, обобщава проф.Николай Овчаров.

През този сезон разкопки ще се правят и на друг обект в околностите на Златоград - може би храм или пътна станция от римско време, чиито останки се намират в района на Бенковски. 


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки