Ето кой поведе Голямото българско хоро в Брюксел


Ето кой поведе Голямото българско хоро в Брюксел
Снимка: Община Хасково
23 Април 2017, Неделя


Инициативата се е превърнала в емблематична туристическа атракция за белгийската столица и ​догодина в проявата ще се включи официално и общинската управа на града

Автор: Димитър Тренчев

Темпераментният и колоритен фолклорен ансамбъл „Златна Тракия“ от Хасково поведе тазгодишното Голямо българско хоро, което се изви днес на централния брюкселски площад „Брюксел гранд палас“. Наред с многобройните си участия и призови места от фестивали в България и чужбина хасковският ансамбъл доби световна популярност с участието си и в българското хоро за Гинес през 2012 г. във Варна.

Автентичният български хоровод на празника зададоха музикантите от общинския оркестър за народна музика в Хасково.

Това е вече петото издание на проявата, което тази година е под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Той е професионално свързан с България още като офицер от италианските ВВС, когато оказва решаваща логистична подкрепа за оцеляване на българските ВВС, командвани тогава от сегашния президент Румен Радев.

Хорото беше и събитиен модул от 11-то издание на Balkan Trafik Festival – форум, представящ националната култура и идентичност на държавите.

Прави впечатление, че всяка година голямото българско хоро в Брюксел излиза извън рамките на обикновено протоколно събитие и привлича много работещи и учещи в Белгия, Франция и Германия българи. „Дойдохме още вчера от Марсилия, специално за хорото“ – сподели Кремена Христова, която учи французите на български народни ритми.

Догодина в българската проява ще се включи официално и общинската управа на Брюксел, тъй като хорото вече се е превърнало в емблематична туристическа атракция за белгийската столица.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки