Гробът на Атила се намира в България


Гробът на Атила се намира в България
21 Април 2017, Петък


Това гласи една от версиите за това къде е заровен ковчега му

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

След като завладява половината Европа, великият вожд на хуните – Атила, умира през 453 г. в Панония от внезапен кръвоизлив по време на пир. Падайки, той сочи с ръката си на североизток, поради което неговата тогавашна съпруга (преди това е имал други две), синовете и приближените му смятат, че е посочил къде иска да бъде погребан.

Гробът на Атила не е открит и досега, затова има много версии, легенди и предания за неговото местонахождение. Съществува и български вариант.

Според него третата съпруга на Атила е Керка, родом от Западна Мизия. Понеже именно там тя се среща с него и той я взима за своя жена, овдовявайки намисля да го погребе в този край, а след това и да се установи да живее тук.

Атила оставя петима синове, двама от които са родени от Керка, а другите – от предишните му съпруги. Понеже така и приживе не посочва кой да го наследи, Керка поема управлението.

Тя нарежда да се направят три ковчега – златен, сребърен и железен, и когато те са готови, в единия от тях е положено тялото на Атила, но само тя знае в точно кой.

Трите ковчега са натоварени на волски коли. Керка повежда синовете на Атила и войската му на североизток. Стигат до горното течение на река Лом и някъде там заравят ковчезите. Мъжете, които извършват това, са убити, за да се запази в тайна мястото.

Керка обявява, че тук ще бъде новото Атилово царство и тя ще бъде негов владетел. Родените от нея синове – Улсиндур и Уто, както и повечето от велможите на Атила й се подчиняват, но другите трима синове искат да бъдат самостоятелни владетели.

С верните си хора Дунгезих (Пухоносият) се заселва в околностите на днешния град Зайчар, Емнецар (Черновеждият) между реките Огоста и Искър, а Усколм (Сребърният) в горното течение на река Тимок.

Керка царува с двамата си синове до 464 г., когато умира и тогава се разпада създаденото от нея царство. Разделят се и синовете й – Улсиндур (Златодвер) основава свое царство в Кулско, а Уто (Умният или Милият)между реките Лом и Вит. По това време по тези земи живеят основно преселили се там славянски племена, но това се смята за територия на Византийската империя, въпреки че властта на ромеите по тези земи е доста слаба.

Синовете на Атила и повечето от неговите велможи взимат за жени славянки и децата им са повече руси, отколкото чернокоси, каквито са хуните.

През 478 г. император Зенон решава да засили ромейската власт в североизточните си владения. Той създава  византийска администрация и построява малки крепости, в които разполага гарнизони. Бирници тръгват да събират данъци. Наред с тях вървят и свещеници, които покръстват живеещите по тези земи неромеи. Това става доста по-лесно при славяните, но не и при хуните.

Потомците на Улсиндур се съпротивляват срещу въвеждането на новите порядки и дори вдигат въстание, но то е потушено от ромейските войници. Стремежът към свобода сред тях, а и сред много от славяните обаче не е сломен и когато през 682-683 г. по тези земи идва Аспарух, те се съюзяват с него срещу византийците.

Според преданието един от потомците на Атила завежда Аспарух при гроба на хунския вожд и му разкрива, че там е заровен железният ковчег, в който той е погребан. Но и до днес остава неизвестно къде точно се намира това място.


В категории: Новини , История , Античност

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Любомир
22.04.2019 07:51:20
1
0
По повод Китайската стена Атила казва" ...не е важно колко е голяма една стена , важно е как се отбранява"...(Дискавъри)
3
Mistr V.
26.11.2018 18:43:27
2
0
"Атила, умира през 453 г. в Панония. Падайки, той сочи с ръката си на североизток"; "Керка повежда синовете на Атила и войската му на североизток. Стигат до горното течение на река Лом и някъде там заравят ковчезите."
Тая Керка откъде я изкопахте?! За пръв път я чувам - дайте малко сведения.
После - г-н доц. д-рът по история виждал ли е в училище географска карта? Откога Лом се намира на СЕВЕР от Унгария?
Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже...
2
Обикновен българин
25.04.2017 06:39:45
2
0
Спорно е,каде е погребан Атила-археолози от Унгария считат,че гробницата на Атила е до р.Дунав край-БудаПеща,но се искат нови разкопки.Нека български учени и унгарци-историци да изследват-въпроса...Легендата за гробницата на Атила е има в сайт по историята на гр.Видин-за гроба на този владетел в поречието на р.Лом.
1
ЕМИЛ ЗАХАРИЕВ
22.04.2017 20:58:28
5
8
БОЖЕ, БОЖЕ, КОЛКО ГЛУПОСТИ НА КУП?!?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки