На Светли петък почитаме обновяването на „Живоносен източник”


На Светли петък почитаме обновяването на  „Живоносен източник”
21 Април 2017, Петък


Ето къде в България съществуват храмове, посветени на този празник

Автор: Десант

На Светли петък (тази година той се отбелязва на 21 април) се празнува обновяването на храма „Живоносен източник”, построен в чест на Божията майка в Цариград (дн. Истанбул).

Имен ден празнуват всички, които носят имената Жива, Живка, Живко, Зоя. В храмовете се извършва водосвет в памет на този празник.

В България съществуват няколко храма в чест на Живоприемния източник на Божията майка - в Гоце Делчев, в с. Лесово (Елхово), в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий” пък има параклис, посветен на Живоприемни източник с аязмо. В странджанското с. Голямо Буково, недалеч ог Средец, се намира манастир, посветен на Живоприемни източник, чийто храмов празник също е на Светли петък.

Църквата е построена през 1876 г., а в олтара се намира аязмото „Живоносен източник”, чиито води също са чудотворни по молитвите на пресвета Богородица. Преди години един чешки учен д-р Петер Лехнер, докато бил на почивка в България, чул за изворчето в манастира и отишъл да го види с очите си. Водата от аязмото изцелила заболяване, което го мъчело от години и от благодарност човекът подарил на манастира камбана. 


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки