Средновековни предмети от крепостта Овеч показват в музея "Владислав Варненчик"


Средновековни предмети от крепостта Овеч показват в музея "Владислав Варненчик"
18 Април 2017, Вторник


Изложбата е посветена на 605 години от въстанието срещу османския военачалник Муса Челеби

Автор: Силвия Горанова

Средновековни предмети от крепостта Овеч показват във варненския парк – музей „Владислав Варненчик“. Експонатите са от фонда на Историческия музей в Провадия и от Музея на бойната дружба. Съвместната изложба е посветена на 605 години от въстанието срещу Муса Челеби, османски военачалник, син на Баязид първи.  

В нея са показани средновековно оръжие и предмети на бита.Изложени са над 100 експоната. Сред тях са монети на български и турски владетели, богата колекция от лули, процесиен кръст, част от грифон и много рядък запазен подшлемник. Идеята на изложбата е да бъде представена крепостта Овеч през 14-15 век и как са живели и с какво са разполагали хората там по това време.

"Решихме да покажем Овеч не само като близка дестинация до Варна, не само като крепост, през която е минал поход на Владислав Варненчик, но и да покажем, че българският народ през всичките тези години на османско владичество не е спирало да мечтае за своята свобода и да се бори за нея", отбелязва Марин Костов, директор на музея "Владислав Варненчик". Изложбата 605 години от въстанието срещу османския военачалник Муса Челеби може да бъде разгледана до 8 май. 


В категории: Новини , История , Средновековие , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки