„Боклукът в раницата“ слезе в София


„Боклукът в раницата“ слезе в София
18 Април 2017, Вторник


Основното правило, което всеки турист трябва да следва, е да прибира празните опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си, казват организаторите на изложбата

Автор: Силвия Горанова

Градинката пред Народния театър ще приюти през следващите две седмици фото-изложбата „Боклукът в раницата“. Тя ще бъде открита официално днес от 16,00 часа и ще може да бъде разгледана до 2 май.

Галерията съдържа 32 архивни кадъра, които показват интересни моменти от една от най-емблематичните кампании на „За Земята“, уточняват от екологичното сдружение, което е и организатор на събитието. 

Откритата изложба съдържа снимки от далечната 1999 г., когато започва първото високопланинско почистване на сдружението, до последното през изминалата 2016 г.

В изложбата ще бъдат показани кадри, изпълнени с емоции и енергия. Всяка година стотици доброволци се качват в планината и изнасят тонове боклук от най-високите защитени територии в България - Националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан.

Лицата на снимките се променят, всяка година се включват и нови ентусиасти. Някои младежи вече са пораснали и идват с децата си, други пък се връщат всяка година в България специално за Чистенето.

И боклукът се променя - консервите и бурканите от 80-те са изместени от пластмасовите чашки и мокрите кърпички. А планината си е същата - красива, цветна, могъща и надяваме се, все по-чиста! Това са само част от многобройните  емоции и впечатления, които ще се опитаме да предадем чрез снимките, няколко месеца преди поредната ни акция, казват организаторите.

Те напомнят, че основното правило, което всеки турист трябва да следва, е да прибира всички празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си.


В категории: Новини , Туристически обекти , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки