Наричат го втората жива торпила на българската бойна авиация


Наричат го втората жива торпила на българската бойна авиация
На снимката от ляво на дясно: фелдфебел Кълвачев, подпоручик Лальо Колев, поручик Неделчо Бончев, полковник Георги Дреников, полковник Симеон Камински и подпоручик Петър Киров
17 Април 2017, Понеделник


На 17 април поручик Неделчо Бончев записва завинаги името си сред великите въздушни асове на България като повтаря повдига на Димитър Списаревски

Автор: доц. д-р Петър Ненков

На 17 април 1944 г. поручик Неделчо Бончев извършва въздушен таран на американска "летяща крепост" Б-17 в небето над София и по този начин повтаря подвига на капитан Димитър Списаревски. Така той става вторият български пилот, свалил чрез таран американски бомбардировач по време на Втората световна война.

Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917 г. в София. След завършване на Втора мъжка гимназия, постъпва във Военното училище. Обучен е като летец-изтребител в България и Италия. От август 1943 г. е командир на ято във 2/6 изтребителен орляк. Участва във въздушната защита на София през периода 1943-1944 г.

На 20 декември 1943 г. поврежда тежко един американски четиримоторен бомбардировач, а на 30 март 1944 г. сваля една «летяща крепост".



На 17 април година по-късно атакува «летяща крепост» Б-17. Старае се да стреля от максимална близост, за по-добри попадения, но приближава прекалено и не успява да се размине с бомбардировача.

Двата самолета се сблъскват и разрушават във въздуха. Бончев се свестява след свободно падане от няколко хиляди метра висо чина заедно с бронираната пилотска седалка. Успява да се освободи от коланите и да отвори парашута си.

Приземява се в една дълбока снежна преспа до село Студена, Пернишко, без ботуши, загубени по време на падането. От престоя в снега Бончев развива бронхопневмония и се налага лечение, което продължава през цялото лято на 1944г. Към края на август той се завръща в ятото.

След 9 септември 1944 г. българската войска е изпратена от новата власт срещу нов противник-отстъпващите от Балканите, германци. Поручик Бончев нарушава лекарската забрана да лети и на 5 октомври 1944 г. излита начело на две четворки изтребители «Месершмит Ме 109» от 2/6 орляк. Бойната задача е да прикриват шест бомбардировача «До -17», след което да проведат самостоятелни атаки по земни цели по шосето Крива паланка-Куманово.

При заход за земна атака, самолетът на Бончев е улучен от противникови зенитни оръдия. Пилотът скача с парашут от малка височина, а след секунди машината експлодира. При приземяването наранява крака си. Попада в плен.

За последно е видян от българския офицер-летец, поручик Георги Петков Георгиев - Гошето. Разминават се под конвой на входа на военнопленническия лагер в Скопие, но нямат възможност да разменят нито дума. По-късно е екзекутиран от германците.


В категории: Добри Вести , Нова история , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки