На Велики четвъртък пречистваме тялото и душата си


На Велики четвъртък пречистваме тялото и душата си
13 Април 2017, Четвъртък


Днес се боядисват яйцата - първото задължително трябва да е червено

Автор: Десант

На Велики четвъртък Исус Христос умил краката на апостолите и изрекъл: '"Не дойдох да служа, а да послужа''. 

Този най-важен ден от Страстната седмица е ден за пречистване. В Русия той е известен като Чистият четвъртък, което подчертава, че в него се прави пълно обновяване на тялото и душата, и отвътре, и отвън.

На Велики четвъртък традиционно се боядисват яйцата за великденската трапеза. Първото задължително трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

То се запазва и с него се подменя с миналогодишното, което досега е било пазено в дома, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. 

Някъде е прието старото яйце да се хвърля в река или друг водоем с течаща вода, другаде го заравят под плодно дръвче, за да наспори реколтата и да дава трудът на стопанине хубави плодове. На места пък съществува традицията да се пази до Спасовден и тогава се чупи, като се гадае по вътрешността му - ако е пълно, е на добро. А после се закопава в мравуняк за берекет.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца, с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. 

Обредният козунак символизира тялото на Исус Христос, а боядисаните в червено яйца - кръвта на Спасителя.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки