В Русе представят 33 албума от времето на соца


В Русе представят 33 албума от времето на соца
11 Април 2017, Вторник


Луксозното издание съзържа уникални и малко популярни фотоси на фабрики, индустриални предприятия, детски градини, комсомолски и пионерски организации

Автор: Десант

Регионален исторически музей – Русе е събрал в книга колекция от 33 представителни албума от времето на социализма. Луксозното издание ще бъде представено в четвъртък, 13 април, от директора на институцията проф. д-р Николай Ненов и уредника в Отдел „Най-нова история“ Искрен Великов, които заедно с д-р Диляна Иванова са съставители на сборника.

"33 албума от социализма“ съдържа уникални и малко популярни фотоси, запечатали всекидневието на една отминала и сравнително слабо анализирана от историци и познавачи епоха – епохата на социализма. Представени са и истории на публични институции, създадени в Русе в периода 1959 – 1989 г.

Фокусът на изследването попада върху албумите на фабрики, индустриални предприятия, детски градини, комсомолски и пионерски организации. Акцентът в тях е поставен върху важни и емблематични за съответните предприятия събития и достижения като прогреса, индустриализирането на производството, новите социални придобивки за обществото, посещението на партийни лидери Всичко това документира съществени за социалистическото всекидневие моменти.

Различните албуми са носители на сходни теми, идеи и внушения. Съществуват определени специфики и закономерности в конструирането им. Те изграждат един безпроблемен, модерен и „спокоен“ свят – такъв, какъвто го изисква официалната идеология и партийна пропаганда.

Албумите са своеобразен инструмент за осъществяването и успешното реализиране на партийните цели. За историци и изследователи обаче те са ценен материал, разкриващ непознати и слабо проучени детайли от социалистическия период от развитието на страната, изтъкват от РИМ-Русе. 



В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки