Кой написа Химна на лагериста, възхваляващ "обновяването на духа" в Белене


Кой написа Химна на лагериста, възхваляващ "обновяването на духа" в Белене
Марко Цанов със семейството си
11 Април 2017, Вторник


Марко Цанов е оклеветен и при комунизма, и при демокрацията 

Автор: Борис Цветанов

11 април е Ден на политзатворника и концлагериста. Това ни дава повод да разнищим една клевета за авторството на психологическото оръжие, наречено „Химн на лагериста“.

Ето два реда от тетрадката, която си е водил в Белене надзирателят и бивш партизанин Иван Пантелеев: „Сутрин групите заминават с песен да мъкнат пясък на дигата и с песен се връщат вечер в лагера“.

Българският мъченик Петко Огойски, години наред прекарал в „кухнята“, уточнява: „Върхов израз на циничната гавра с хората е заставянето им да „възпитават“ своята „вина“, че са „сгрешили пред народа“, преплитайки крака да отварят гладни уста и да пеят „Марша на лагеристите“.

Време е да видим част от текста на въпросния марш:
   
Сгрешили пред народа, ний дойдохме
във Те Те О духа да обновим
и с устрема на новата епоха
социализъм светъл да строим.
Прелом, прелом в душите и сърцата...
Предвождани от вожда Димитров.



Едно от най-популярните наказания за щяло и нещяло в Белене е било провинилият се да изпее от 10 до 30 пъти химна, възхваляващ обновяването на духа, което всъщност си е било сломяване на духа.

И при Солженицин няма да срещнете такова издевателство над психиката на обречените.

И до ден днешен ние не знаем цялата истина за този „химн“, за автора на текста, на музиката.

Затова пък един достоен човек е оклеветен...

В книги на бивши лагеристи, когато всеки пишеше всичко, когато всеки разбираше от всичко и всеки бе по-горен от другите, се родиха митове и градски легенди, измишльотини, които се наложиха и са живи и до днес. Наред с безценните истини, които преобладаваха, разбира се, се родиха и петна върху почтени хора.

Случаят Марко Цанов от Лом е особено показателен. През 1991 г. бившият затворник в Персин, емигрирал по-сетне в САЩ – Ванцети Василев, пише в книгата си „Семената на страха“: „Този марш написа един фашист. Казваше се Марко Цанов от Лом. Той е малко музикален, та и мелодията е от него. След месеци го пуснаха като награда за тази глупост...“.



Марко Цанов

Василев търси в книгата си подкрепа в клеветата си като се основава уж на други лагеристи, но не споменава никого по име, а като номера. Тия измислени лагеристи определят  Марко Цанов като „мръсник“, „някакъв музикант от Лом“ и т.н.

Друг въдворен в Белене – Бойчо Огнянов, поема щафетата и в „Аз бях само на 17 години“ уточнява, че след смъртта на Димитров думите „предвождани...“ били заменени с „в духа на Димитров“.

Огнянов безцеремонно лъже! Той дори не си е направил труда да стори елементарна справка. Иначе щеше да е наясно, че самият лагер Белене е открит два дни след смъртта на Димитров. Така че ако неговите думи са верни, то няма как да е познавал предишния текст и да го е пял, както твърди.

Друг лагерист – Иван Григоров, легионер от Бургас, сочи за автор на текста поета и журналист Пею Гаджев. Познавах го. Беше вече пенсионер, но и тогава носеше душа на поет. Разбирай – на дете. Такива хора не пишат пасквили, които да унижат човешкото достойнство.

И още един човек, който познавах, също обвини Пею за авторство – това беше Искър Шуманов, дългогодишен емигрант, който, като се завърна, оглави вестник „Народно земеделско знаме“ и известно време работихме заедно. „Той написа позора на своя живот“ – отсече веднъж Шуманов и дори го публикува във вестника. Като вземем предвид колко много допринесе той за разцеплението сред земеделците, явно е, че не може да му се има доверие...

В наши дни Веселин Байчев, син на д-р Петър Байчев – царски офицер, юрист, съдия, художник, дългогодишен възпитаник на Белене, се зае след разкази на баща си да намери истината и за химна, и за оклеветения Марко Цанов.

Д-р Петър Байчев е човекът, чието име нашумя по време на изложба на рисувани тайно в лагера „възпитаници“ и изнесени пак тайно в куфар с двойно дъно рисунки.

Именно благодарение на него и на сина му ние имаме нотите на „химна“, както и самия текст.

Когато се връща от Белене, докторът изпява „химна“ пред сина си и той го записва с ноти. Сега само той притежава това уникално психологическо оръжие на комунизма.

Като истински Шерлок Холмс Веселин Байчев тръгва по следата на реда „предвождани от вожда Димитров“ и прави дедуктивния извод, че химнът, за който се знае, че е резултат от обявен конкурс, е подготвен преди основаването на концлагера в Белене. Вероятно това е станало в Николаево.

Възможността да е писан в Куциян е малка, иначе това не би убегнало от  Йордан Вълчев, който е бил там през 1947-1948 г. Все пак Йордан Вълчев взема отношение и пише в книгите си, че и текстът, и музиката били на легионера от Видин Милко Борисов. Но това няма потвърждение от нито един друг източник.

Няма данни и за това как е организиран конкурса, условията, журито. Битува само слух за награда от 3000 лева.

И така, в митарствата си Веселин Байчев стига до Марко Цанов. В разговор с племенника му Михаил Михайлов и активния деятел на музикален Лом Емил Замфиров научава подробности за живота му.

Родът на Цанов е от Блъсничево, Луковитско, и баща му е пръв братовчед на Сергей Румянцев. Семейството се преселва в Лом, където Марко се ражда през 1908 г. Влече го музиката. Завършва Семинарията. Заминава за Унгария, където в Будапеща става учител, а после и директор на българското училище там.

През 1939 г. се завръща в България. Отначало е в София, но скоро се завръща в родния си град. През 1944 г. се жени за солистката от ломската оперета при читалище „Постоянство“ Гана Станчева.

Скоро става хормайстор и дясна ръка на диригента и общественик д-р Хернани Цибрянски. Пее и в църквата. С изключителното си чувство за хумор организира църковния хор като след служба се отбива в ресторанта и го превръща в хор „Дамаджана“.

Марко Цанов се запознава с прелестите на възпитателните общежития в резултат на един донос. Някоя си Таджер, също оперетна артистка, ненавижда Гана, и за да си отмъсти на нея, пише донос срещу Марко Цанов. Е, колко му е... Следва „с джип за Белене, новия курорт“!

И там се случва нещо от рода на разкази с неочакван край на Труман Капоти. Веднъж по време на работа на острова Марко кой знае защо изпсувал на унгарски. Конвоиращият веднага го хванал за яката: „Ти от къде знаеш унгарски?!“. Едва Марко се захванал да обяснява на милиционера, когато последният синовно го прегърнал и дори се разплакал: „Учителю, това ти ли си?“.

Оказало се, че този милиционер, който се казвал Борис Миновски,  като дете бил с родителите си в Унгария. Баща му починал и майката взема момчето и сестричето му да се върнат в България. Тогава директорът Марко Цанов спира жената: „Момчето е силен ученик. Трябва да го оставите тук, не бива да сменя атмосферата“. И я убеждава да го остави, като Марко Цанов обещава момчето да е изцяло на негова издръжка, докато завърши.

И ето че съдбата дава възможност за реванш. Както казва народът: само планина с планина  не се срещат. Бившият ученик на Марко бил и нещо като началник на охраната и уредил благодетеля си на по-лека работа.

Дали пък затова резултатът у някои от въдворените не се е посадила още тогава известна злоба към прехвърления на по-лека работа колега, която избуява в дните на слободията под формата на сочене с пръст – Фашист! Автор на химна на лагерниците...

Завистта вероятно още повече е намерила подходяща почва, защото Марко Цанов не стои години в лагера.

И за да покажем още една черта на достойния ломчанин, ще допълня, че случаят с ученика Борис не е единствен в практиката му на директор на българското училище в Будапеща. Марко Цанов помага и на Ангел Дачев, роден в Драганово през 1924 г. и живеещ с родителите си в Будапеща.

Цанов живее в Лом до 1980 г., където развива обществена дейност и е душа на ломската оперета. И на хор „Дамаджанка“, разбира се.

После се премества в Казанлък, откъдето е снаха му. Там е пчелар и диригент на хора на пенсионерите.

Умира във влака на път за Лом през 1984 г.

Внуците му живеят в САЩ и са инженери.


В категории: История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки