Какво можем да ядем през дните на Страстната седмица


Какво можем да ядем през дните на Страстната седмица
10 Април 2017, Понеделник


През всичките дни е нужно строго да се спазва Великият пост

Автор: Десант

Великият понеделник започва с най-строг пост. Разрешено е да се яде само хляб, плодове и зеленчуци, а манастирският устав предвижда пълно въздържание от храна.

Във втория ден на Страстната седмица – Велики вторник, се допуска приемът на сурова храна без растително масло.

Във Великата сряда Юда предава Спасителя за 30 сребърника. В храната може да се употребява сурова храна без мазнина.

Във Велики четвъртък започват основните приготовления за Възкресение Христово. Вярващите приготвят съответните блюда – пекат козунаци, боядисват яйца и пр. Наричан още Чист четвъртък, в този ден християните се стараят не само да изчистят душата си, но и тялото, като се измиват по изгрев Слънце. Традиционно на масата се сервира хляб и осветена сол.

В скръбния Велики петък, известен и като Разпети петък, православната традиция повелява да си припомним страданията на Спасителя, неговата смърт и последвалото погребение. До изнасянето на вечерната служба в църквата на плащеницата, в която е било завито тялото му (представляваща изображение на лежащия в гроба Христос), миряните трябва да се въздържат от приемане на храна. Това е денят с най-строг пост през целия период на Великите пости.

Във Великата събота е прието да се освещават козунаците и другата храна, приготвена за Възкресението Христово.

Трябва да се уточни, че през цялата Страстна седмица е нужно строго да се спазва Великият пост. Най-добре е да се откажем от месните блюда, рибата, млечните произведения и яйцата, както и от всякакви развлечения, танци и пеене.

Забранено е в тези дни да водим и разпътен начин на живот, да нагрубяваме и обиждаме ближните си, да лъжем, крадем и допускаме грешки. Не бива и да проявяваме суета. През Страстната седмица следва да избягваме и негативните прояви като бездушност, завист и да носим тревога в сърцето си.


В категории: Новини , Вяра , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки