Започва Страстната седмица


Започва Страстната седмица
10 Април 2017, Понеделник


Какво трябва да правим през тези дни

Автор: Десислава Главева

Последната седмица от живота на Исус Христос се бива наречена Страстната седмица (от старославянската дума "страст", което означава страдание). Тя започва с тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим и завършва с неговото възкресение (т.е.Великден). Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък.

През Страстната седмица постът е по-усърден, за да се подготвим за посрещане на Светлото Христово Възкресение.

На Велики Понеделник, Вторник и Сряда е желателно да сме по-често в храма и да не се пресищаме прекалено много с храна. Хубаво е молитвите да се усилят и човек да намира повече време за Бога и за душата си. А на Велики Четвъртък (1 април) християните, които постят и са се изповядали преди това, могат сутринта на Литургията да се причастят отново.

На този ден се възпоменава именно тайнството Света Евхаристия (св. Причастие), което Христос установява на Тайната Вечеря. На нея Христос, след като умива нозете на Своите ученици, ги причастява, а след това предателят Иуда напуска вечерята, за да отиде при първосвещениците и да предаде своя Божествен Учител.

Вечерта пък на Велики Четвъртък службата е особено трогателна и проникновена. Хубаво е да присъстваме на нея, за да чуем 12-те Евангелски откъса, които се четат в храма и които разказват за тези събития. Тогава се изнася за поклонение и Честния Кръст Господен.

На този ден сутринта в църквите се извършва също Велик Маслосвет, на който присъстващите биват помазвани за здраве и изцеление на своите душевни и телесни недъзи.

На Велики Четвъртък се разрешава вино и елей като подготовка за Велики Петък, когато постът е особено строг. На този ден също така християните обикновено боядисват великденските яйца, а жените които умеят замесват козунаците.

Обикновено първото яйце се боядисва червено и се пази през цялата година. А старото червено яйце се заравя на чисто място. Това се прави в памет на следното събитие: Когато св. Мария Магдалина отишла в Рим да благовести на император Тиберий за Христовото Възкресение, тя му подарила едно червено яйце с думите: „Христос Възкресе!” и му разказала за кръстната смърт на Спасителя.

Оттогава е останал този древен обичай християните да си даряват един другиму червени яйца за спомен на Христовото Възкресение и като израз на радост и съпричастност към Светлия Празник.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки