Лазарки ще пеят песни и ще танцуват за здраве в Приморско


Лазарки ще пеят песни и ще танцуват за здраве в Приморско
06 Април 2017, Четвъртък


На Цветница пък градчето ще се огласи от църковни песнопения

Автор: Десант

И тази година в Приморско ще бъде спазена традицията за пресъздаване на обичая Лазаруване. В навечерието на празника децата от ДФФ „Урдовиза“, които са възпитаници на странджанската народна певица Златка Ставрева, ще огласят с лазарски песни сградата на местната администация.

На самия Лазаровден, 8 април (събота) още от ранни зори малки лазарки от ДТС „Приморче“, облечени в красиви народни носии и с венчета, изплетени от пролетни цветя на главите, ще обхождат домовете в Приморско. Те ще пеят песни и ще танцуват за здраве и благополучие през цялата година.

Обредният ритуал ще бъде изпълняван във всяка къща, като лазарките ще пожелават на домакините здраве, щастие и берекет. Благодарните стопани от своя страна ще ги даряват с почерпка.

Лазаровден ще бъде отбелязан и в останалите населени места на Общината. От 9 часа ще започне лазаруването в Китен, Ясна поляна и Писменово, а от 10 часа лазарски песни ще озвучат и Ново Паничарево.

На Цветница пък, хорът на ФА „Приморско” ще изпълни църковни песнопения от 10 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий”. Жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на църковния концерт на местните самодейци и същевременно да отнесат със себе си върбови клонки, осветени от отец Гавраил.


В категории: Новини , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки