Легендата за Бабина момина чешма


Легендата за Бабина момина чешма
Снимки: Авторът
04 Април 2017, Вторник


Един приказен кът за отмора между руенските села Вресово и Зайчар

Автор: Диана Славчева

Имало едно време... Така започват всички приказки. Така започват и легендите.

Та имало едно време в руенското село Вресово една баба, която останала мома до старините си. И нищо чудно – тя била мъжкарана и нямала страх от нищо. Така и я запомнили – да обикаля нощно време без страх сама из селото.

В една местност на пътя между Вресово и Зайчар имало чешма с изворна вода и дървени корита. Та се хванала веднъж старицата мома на бас, че ще може да забие нож в тях. Грабнала се бабата, па отишла на чешмата, замахнала да забие ножа, но без да разбере, забола с острието и престилката си.

Рекла да си тръгне, ама не може – престилката й я държи. Тя обаче помислила, че някой я дърпа отзад, изплашила се и паднала, предавайки Богу дух. Така кръстили извора „Бабина момина чешма“. Така той се казва и до днес.

Сега водата тече от чучура в бетонни корита. А край нея през 2002 г. работници от айтоския клон на горското стопанство „Дъбрава“ изградили навеси за почивка. В единия има направена  огромна фурна, в която може да се изпекат наведнъж две агнета. В другата беседка има иззидано барбекю.



Вресовци често идват на пикник на това приказно място сред красивата дъбова гора. И пият от студената изворна вода, спомняйки си къде със смях, къде с жалост за бабата мома, дала името на чешмата.


В категории: Новини , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки