Надпис „Цар самодържец Самуил и българин“ откриха в Охрид


Надпис „Цар самодържец Самуил и българин“ откриха в Охрид
Манастирът, където е открит надписът на цар Самуил
03 Април 2017, Понеделник


Находката за пореден път доказва българския характер на последния владетел на първото българско царство, македонците обаче не я оповестяват

Автор: Десант

Каменен надпис от времето на цар Самуил е открит в Охрид по време на ремонтни дейности. На него ясно се чете „Цар самодържец Самуил и българин“, съобщиха за „Десант“ местни жители.

Находката за пореден път доказва българския характер на последния владетел на първото българско царство.

Камъкът е бил намерен по време на укрепителни дейности на мястото, където някога е бил изграден Климентовият университет и манастирът „Свети Панталеймон“ на хълма Плаошник край Охридското езеро.

Новината за открития каменен надпис е потвърдена от уредник в местния археологичен музей, името на когото остава анонимно.

Местен жител сподели, че целия град знае и говори за находката, но властите я пазят в тайна. Затова и в македонските медии няма и един написан ред за нея.

Най-вероятно намереното е дарствен надпис на цар Самуил. Това потвърждава традициите на управляваните преди него Борис I, Симеон и Петър. Това обезсмисля тезата за македонския произход на Самуил и античния произход на Македония.


В категории: Новини , Средновековие

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Даскал Михо
23.04.2017 12:09:48
0
0
"Македонец" възпитава сина си!!! По сметан'е двоица - бива - то йе наука,ама по история -дека е 2(две) страници учебникот - мамицу ти че е.....!
1
h
07.04.2017 01:51:56
1
0
Браво!А една снимка поне да бяха направили и пуснали.И всеки се страхува от събоманите да каже за тази находка,за да не бъде тормозен.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки