В Белотинци още празнуват езическия обичай Кукувиче


В Белотинци още празнуват езическия обичай Кукувиче
06 Април 2019, Събота


На 6 април край селото се пали огън, който всички прескачат за здраве

Автор: Десант

Всяка пролет на 6 април в монтанското село Белотинци се празнува езическият обичай Кукувиче. По поляните в покрайнините на населеното място вечерта на този ден се събира цялото село. През деня младите правят купчини от стари гуми, слама, кукуржяк и като се мръкне, палят огъня, който всички прескачат за здраве.

Белотинци е разположено в северното подножие на Широка планина, която е част от планинската верига на Предбалкана.

В околностите му има много природни забележителности, сред които е и Зановска пещера, която е с дължина около 80 метра. Над селото има и друга пещера - Меьова дупка, дълга 15 метра.

Интересен обект е Разчепати камък или наричан още Стоовци (Купните) - представлява червени пясъчници и конгломерати, които всъщност се явяват продължение на Белоградчишките скали.

В подножието на Разчепати камък е скалата Викалото, под която има надписи, все още неразчетени докрай от археолозите. Местни хора твърдят, че изкачвайки се януари месец на Разчепати камък при ясно време в посока север се вижда р. Дунав.

Друга забележителност е Царска поляна. За нея пък има легенда,че цар Борил е обтягал там своите шатри като е ловувал през лятото. Именно около Белотинци преди години е намерен единият (от два известни) печата на цар Борил(1207-1218).

На мястото на сегашното село е имало селище през последните 5-600 години, като по непотвърдени данни долната граница може да се свали до 1 век пр.н.е. Огромният брой от десетина населени места през 4 век говори за значителна популация през този период преди готските нашествия.

В близката тракийска могила са намерени върхове на копия с удължена листовидна форма и висок релефен ръб от основата до върха.

Открити са следи от селище датирано към периода на бронзовата епоха XIX до IX век преди новата ера.



В категории: Новини , Обичаи , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки