В с. Долни Воден отбелязват празника Златна ябълка


В с. Долни Воден отбелязват празника Златна ябълка
01 Април 2017, Събота


В този ден се отдава почит на чудотворната икона на пресв. Богородица Благодатна

Автор: Десант

На 1 април Българската православна църква отдава почит на чудотворната икона "Златна ябълка"  с изображение на пресв. Богородица, наречена Благодатна.

Иконата се намира в църквата на асеновградското село Долни Воден. Празникът Златна ябълка се чества в петата събота от Великия пост. Това е местен празник, който е свързан с чудото, извършено през 1765 г. от Божията майка чрез нейната свята икона. Това събитие е описано в „Синаксар за златната ябълка" от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира "Св. Кирик и Юлита".

Оттогава възниква и традицията чудотворната икона на  Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост, когато се чете първата статия от Богородичния акатист. Те прeстояват на чудотворната икона до празника, т. е. 5 седмици, и след прочитането на последния - Пети акатист, се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Вековна е също традицията да се дават и специални колани на бездетните жени, които те да носят на кръста си, за да заченат. Този ритуал е уникален, датира от близо два века и е характерен само за този храм в България.

Много са чудесата, извършени от Божията майка пред тази нейна чудотворна икона през вековете. Някои от тях са описани в помениците, съхранявани в местния музей. За други съдим по дарените на иконата украси, а за трети и досега се разказват предания.


В категории: Новини , Църковни празници

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Някой
16.08.2022 21:09:14
0
0
В тази статия грешките са повече от звездите в млечния път
1
Милен Филипов
01.04.2017 18:09:27
2
0
Здравейте, направо съм озадачен от двете грешки допуснати в статията. Първо Долни Воден е квартал на Асеновград от над 20 години, второ празника е в Горни Воден( също квартал на Асеновград). Има издадена книга за този празник от Никола Филипов( многократно сте публикували негови статии- щеше да е добре да се свържете с него като най- информиран за този празник и със сигурност нямаше да ги има тези две грешки).
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки