„Хелвеция“ и „Грифоните“ скоро ще отворят врати


„Хелвеция“ и „Грифоните“ скоро ще отворят врати
Снимка: zakazanlak.bg
01 Април 2017, Събота


Проектът за консервация, реставрация и социализация на двете могили в Долината на тракийските царе е пред приключване

Автор: Десант

Строително-монтажните дейности по проекта “Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“ са в заключителен етап. Изградена е нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на три от могилите в Долината на тракийските царе - „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“.

Районът около приемната сграда и гробниците е облагороден. Ще бъде разкрита зона за рекреация и малък паркинг. Временните защитни постройки се заменят с постоянни защитни покрития и хидроизолация над гробниците. Монтирани са дата-логери, изградена е електрическа инсталация и осветление, климатизиране на пространството в и около гробница „Хелвеция“. Издигнати са също така остъклени метални платформи, извършени са консервационно-реставрационните работи и пр.

Могилните гробници „Хелвеция“ и „Грифони“ са разкрити от Георги Китов през далечната 1996 г. Заради неблагоприятни климатични условия и липса на реставрационна и консервационна дейност през последните двадесет години състоянието на уникалните гробници се влошаваше.

Проектът за тяхната консервация, реставрация и социализация допринася за реставриране и запазване за бъдещите поколения на два уникални паметника на тракийската култура с национално значение и дава възможност те да бъдат достъпни за посещения от граждани и туристи.


В категории: Новини , Траки

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки