Елена Снежина и Пешо Радоев – две имена, изписани със златни букви в историята на Карлово


Елена Снежина и Пешо Радоев – две имена, изписани със златни букви в историята на Карлово
30 Март 2017, Четвъртък


Нямаме претенциите да твърдим, че нашата поредица за великите творци в областта на театъра и балета от началото на миналия век, родени в града на Левски, е изчерпателна. Редакцията на Десант е отворена за вашите писма, коментари, семейни истории и архивни снимки, скъпи читатели!

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Великата българска актриса Елена Кирчева, известна с псевдонима си Елена Снежина, е съпруга на актьора Атанас Кирчев и майка на актрисата Олга Кирчева. Родена е в Карлово на 14 март 1881 г. Учи театрално изкуство в Московския художествен академичен театър при големите руски режисьори и театрални педагози Константин Станиславски и Владимир Немирович-Данченко.



Участва в трупата на Свободния театър (1905-1906). Заедно Атанас Кирчев и други артисти стават основоположници на Народния театър „Иван Вазов”, в който играе през периода 1906-1944.

В репертоара на Елена Снежина присъстват роли от пиесите: „Иванко“ от Васил Друмев, „Нора“ и „Подпорите на обществото“ от Хенрик Ибсен, „Платон Кречет“ от Александър Корнейчук, „Симеон“, „Големанов“, „Златната мина“ от С. Л. Костов, „Непознатото момиче“ от Франц Молнар, „Сираче без зестра“ и „Буря“ от Александър Островски, „Сирано дьо Бержерак “ от Едмон Ростан, „Вишнева градина и „Майка“ от Антон Чехов, „Венецианския търговец“ и „Хамлет“ от Уилям Шекспир, „Коварство и любов “ от Фридрих Шилер, „Когато гръм удари“ и „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов и други.



За връх в кариерата на Елена Снежина е смятана ролята на Фани Армори в „Неразумната дева“ от Анри Батай.

Освен в театъра, Снежина има роли и в киното: „Дяволът в София“ (1921), „Безкръстни гробове“ (1931), и „Грамада “ (1936).

Пешо Радоев, създателят на Българския балет

И той е роден в Карлово, през 1876 г. Получава образованието си в Рисувателното училище в София. От най-ранни години обаче проявява горещ интерес към гимнастиката и танцовото изкуство.

Заминава за Прага през 1899 г., за да специализира гимнастика. Там открива истинското си призвание - танца! Завърнал се от чешката столица, той става учител в Първа и Втора мъжка гимназия.в столицата. Като преподавател работи в продължение на 25 години и същевременно се изявява като балетмайстор.

Дебютът на любителската балетна трупа на Пешо Радоев на 22 февруари 1928 г. в София с "Копелия" от Леон Делиб се счита за рождена дата на професионалния балет в България.

От основаването на «Българска оперна дружба» и след откриването на Народната опера в София Пешо Радоев поставя танци към отделни опери, като «Фауст», «Продадена невеста», «Аида», «Палячо», «Травиата» и др. Открива балетна школа в София през 1919 г.


Деца от школата на Пешо Радоев, създател на първото балетно училище в България   Снимка: блог Стара София

Дейността му има голямо значение за популяризиране на балетното изкуство в България. Умира в София през 1956 г. на 80 години.

***
Освен чудесни професионалисти, българските артисти са и големи родолюбци. Нагледен пример за това е една случка, свързана с Балканската война. Вестта за нейното обявяване - 5 октомври 1912 г., пристигнала в Народния театър, по време на театрално представление. Иззад кулисите един от суфльорите се провикнал: „Сава, войната е обявена!”

Знаменитият театрален актьор Сава Огнянов, който по майчина линия също е от Карлово (майка му Мария Пулиева е първото либе на Христо Ботев), тутакси прекъснал своя монолог на сцената и се обърнал към публиката:

„Господа, войната е обявена. Да вървим да изпълним отечествения си дълг!“

От трупата на театъра загива актьорът Христо Ганчев, а неколцина други актьори са ранени в боевете.


В категории: Новини , Културен Десант , Духовни средища , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки