Карловецът Васил Кирков – ненадминатият Хамлет


Карловецът Васил Кирков – ненадминатият Хамлет
Българският народен театър на посещение вБитоля, Османската империя, в 1908 година. К. Стоянов, Сава Огнянов, Йозеф Шмаха, Екатерина Златарева, Пенчо Славейков, Васил Кирков, Атанас Кирчев, Христо Ганчев, Св. Добрев, Н. Христов, В. Шумлянска, Кица Стоянов
29 Март 2017, Сряда


Продължаваме с нашата поредица за великите театрална творци, родени в Карлово, с една от звездите на Народния театър от първите десетилетия на миналия век

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Васил Кирков е роден на 15 май 1879 г. в Карлово. Той е един от основателите на българския професионален театър. Започва работа като артист през 1890 г. в „Столична драматична трупа “. През периода 1892–1904 г. работи в театър „Сълза и смях“. От 1904 г. е актьор в Народния театър.



Той е творец с ярка индивидуалност. Истинска звезда на българския театър от първите десетилетия на миналия век. Боготворен е от публиката, особено от младите, които са изпълвали галерията на Народния театър на всяко негово представление. Наричали са го „Ботев на театъра“!

Той е ненадминатият български Хамлет. Запомнящи се ролите му също така на Карл Моор от „Разбойници”, Маркиз Поза от „Дон Карлос” и Фердинанд от „Коварство и любов”. Талантът му е оценен високо от прочути театрали от Москва, Виена, Белград, Загреб, Париж.



Авторитетът му в обществото и артистичния свят е огромен. Неслучайно го избират единодушно за председател на Съюза на артистите от 1925 до 1929 г., а когато се разболява, и за негов пожизнен почетен председател.

Цели четири десетилетия Васил Кирков гори на сцената. Той е сред основоположниците на Народния театър през 1904 г. Превъплъщава се в повече от 70 роли.

През 1926 г. Дирекцията на театъра го „освобождава” по един най-груб и безцеремонен, начин заедно с Адриана Будевска. Под предлог, че двамата били вече „преуморени” и трябвало да освободят щата за млади артисти.

Това го разболява от рак на белите дробове и води до смъртта му на 18 ноември 1931 г.

Погребението му на 28 ноември 1931г. е всенародно. Цяла София се стича пред Народния театър, за да изпрати своя любимец.

Неговият знаменит съвременник Кръстьо Сарафов произнася прочувствено траурно слово, започващо с думите: „Най-големият вече не е между нас! Българският театър, който сега осиротя, не е създал личност по-светла от неговата, сърце по-туптящо от любов от неговото, вдъхновение по-могъщо от вдъхновението на несравнимия Васил Кирков.”


В категории: Културен Десант , Добри Вести , Нова история , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки