Накитите са важна част от костюма на средновековния човек


Накитите са важна част от костюма на средновековния човек
29 Март 2017, Сряда


Проучване, на музея в Русе се фокусира върху публикувани и непубликувани материали, разкрити при археологически разкопки на различни обекти от района и страната 

Автор: Десант

В четвъртък, 30 март, от 18 ч. в Зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе археологът Светлана Великова ще направи презентация на тема „Накити от Средновековието”. Проучването се фокусира върху публикувани и непубликувани материали, разкрити при археологически разкопки на обекти от периода на Средновековната българска държава (VІІ-ХІV век).

Натоварени с естетически, апотропейни и практически функции, накитите са важна част от костюма на средновековния човек. Проучването на този елемент е от значение за осмислянето на динамичните обществени процеси в Българското средновековие.

Находките се открояват със своята мобилност и разнообразие в тенденциите. Презентацията ще представи украшения, използвани от обикновеното население, както и представителни примери от района на Русе и от страната. Акцент в представянето ще бъдат и някои от спецификите при изработването на различните предмети.


В категории: Новини , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки