Дяволът в София, дошъл от... Карлово


Дяволът в София, дошъл от... Карлово
Кадър от филма "Дяволът в София, в който участват Иван Попов и племенницата му Елена Снежина
28 Март 2017, Вторник


Едва ли някой неосведомен е предполагал, че малкото еснафско градче Карлово ще даде на България едни от първите родни артисти, балетисти, режисьори, но е факт

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Едва ли някой неосведомен е предполагал, че малкото еснафско градче Карлово ще даде на България едни от първите родни артисти, балетисти, режисьори, но е факт. Във връзка с отминалия вчера Международен ден на театъра, ще представим на читателите на Десант поредица от образи на велики наши творци.

Иван Попов е един от първите български артисти,

който ще остане в историята не само с изиграните от него над 300 роли, но и с епохалната си дейност като историограф на българския театър.



Той е роден е на 10 септември 1865 г. в Карлово. Баща му е заможен търговец и читалищен деец, посечен от турците през лятото на 1877 г. Няколко месеца по-късно умира от тифус и майката на Иван Попов.

За да се издържа, младият мъж си намира работа в печатницата на Христо Г. Данов в Пловдив. Там се включва в театралната трупа на работниците от печатарското дружество и участва в първото й представление на 8 декември 1884 г.

Участва като доброволец в Сръбско-българската война - 1885 г. След това постъпва в Пловдивската любителска театрална трупа, която след успешно турне в София, е поканена да остане постоянно в столицата и през 1888 г. От нейното ядро се създава софийският театър „Основа“ .

По-късно Иван Попов участва в театрална трупа „Сълза и смях”. През 1901–1902 г. той е изпратен от Министерството на народното просвещение на специализация в Москва и Петербург. След завръщането си в България става актьор и помощник-режисьор в Народния театър. В неговата трупа работи от основаването му през 1904 г. до 1924 г., когато е уволнен.

До 1931 г. Иван Попов работи в различни пътуващи театрални трупи, а след това окончателно прекратява сценичните си изяви и се заема с написването на обстойно проучване на историята на българския театър, което излиза в 5 тома през 1939–1960 г. под заглавието „Миналото на българския театър“.

Този капитален труд и цялостната му театрална дейност му донасят заслужено признание и през 1947 г. е обявен за народен артист, а през 1965 г., по случай 100-годишнината му, става и Герой на социалистическия труд и носител на ордена „Георги Димитров” за трети път.

Избран е за член на народния комитет „Васил Левски“, основан в София през 1923 г. със задача да събере и издаде документалното наследство на Васил Левски и да способства за написване на негова биография.

През 1933 г. Иван Попов участва в учредяването на комитета за възстановяване на родната къща на Левски в Карлово, а през 1934 г. е един от създателите на инициативен комитет за увековечаване живота и делото на д-р Иван Богоров в София.

Умира на 11 февруари 1966 г. в София. По време на активната му сценична дейност създава над 300 запомнящи се роли в театъра, а заедно с племенницата си Елена Снежина участва в заснемането на първите български филми: „Дяволът в София“ и „Под старото небе”.


Елена Кирчева - Снежина



В категории: Културен Десант , Добри Вести , Българските родове , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки