Пророчеството на свети Боян, княз Български


Пророчеството на свети Боян, княз Български
28 Март 2017, Вторник


До нас са достигнали само легенди за първия български мъченик на Христовата вяра

Автор: Силвия Горанова

Пророчеството на свети мъченик Боян, княз Български според българската православна църква е свързано с покръстването на българите.

Легендата разказва, че по времето на кан Крум (802-814) веднъж сред пленници попадна и ученият византиец Кинамон. Синът на Крум - Омуртаг (814-831 г.) забелязал влиянието му върху синове му или просто от неприязън към християнството го застави да вземе участие в една идоложертвена трапеза.

Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831-836 г.), по молба на своя по-голям брат Енравота извел Кинамон от затвора и го подарил на брат си като роб. Така княз Енравота, под влиянието на Кинамон, тайно приел християнско кръщение и бил наречен Боян.

Когато обаче Маламир научава, че Енравота е станал християнин под внушението на Кинам, канът изтълкувал това като предателство спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове – ромеите. Той призовал брат си да се откаже от новата си вяра.

След категоричния му отказ Енравота бива посечен с меч по заповед на кана. Според житието, преди да бъде посечен, мъченикът изрича слова, които само 3 десетилетия по-късно се оказват пророчески:

„...Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя, въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат Божи храмове и чистите свещеници ще служат на чистия Бог, и жертвоготовно ще въздадат възхвала на жизнедаряващата Троица. Идолите, заедно със жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували. А единствен ти (Маламире), след много лета, ще погубиш безбожната си душа, не получавайки нищо заради жестокостта ти.“

След смъртта си е провъзгласен за мъченик. Всъщност под името мъченик Боян–Енравота, той става първият в историята и агиологията светец от български произход. 

Няма никакви фактологически сведения за него: нито къде е гробницата му, нито къде са мощите му, нито дали е съставяна служба в негова чест.

Паметта му се празнува на 28 март

със споменаване на името му в денонощното богослужебно последование.

Според българска учителка тленните останки на светецът лежат в костница под храма „Св. Йоан Предтеча“ в Стамболийски. Тя разчита надписа от полатовска плоча в олтара на храма от Х век с 21 реда хоризонтален надпис на старобългарски, в който името на светеца Боян-Енравота се споменава на шест места и се говори, че е погребан на това място в златно-сребърна костница.

Ледникът Енравота намиращ се по крайбрежието на архипелаг Норденшелда в Грейама, Антарктида, е наименуван в негова чест.

На днешния ден имен ден празнуват носещите името Боян и производните му Албена, Бояна, Боянка, Бойко, Бойка, Грозданка.


В категории: Добри Вести , Църковни празници , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки